Lehallgatták Tomcatet

Hónapokig hallgatta le tavaly tavasszal a titkosszolgálat Polgár Tamást, a Tomcat néven ismert bloggert. A lehallgatást engedélyező bírósági végzést, amelyet eredetileg 2096-ig államtitoknak minősítettek, majd "feloldottak", a blogger hozta nyilvánosságra honlapján.

A végzés szerint azért engedélyezték a lehallgatást, mert Polgár Tamás ellen garázdaság, lőfegyverrel való visszaélés és rongálás miatt is eljárás folyt. Tomcatat tavaly február 27-től május 14-ig hallgatták le. A lehallgatásra a rendőrségi törvény csak ötévi vagy súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények esetében ad lehetőséget. A garázdaság és a rongálás azonban nem ilyen, lőfegyverrel való visszaélés miatt pedig sohasem indult eljárás Polgár Tamással szemben, így a törvény szerint nem lehetett volna elrendelni a lehallgatást - állítja a blogger, illetve a Hír TV.

A szélsőséges nézeteiről, illetve az elmúlt évek utcai zavargásaiban való aktív részvételéről ismertté vált blogger ellen ugyanakkor számos eljárás indult már. Legutóbb például terrorcselekmény előkészületével gyanúsították meg, amiért házi készítésű robbanóanyaggal akart megzavarni egy tavaly májusi rendezvényt (ekkor már javában lehallgatták a bloggert). Végül az ügyészség csak közveszélyokozás, valamint robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés miatt emelt vádat, múlt pénteken. A robbanószerrel visszaélést a Btk. 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Kuruc.info: Draskovics elismerte az elhallgattatást

Elismerte az igazságügyi miniszter, hogy a magyar hatóságok kérésére hallgattatták el Amerikában a Kuruc.info radikális internetes portált. Draskovics Tibor a Hír TV-nek azt mondta: két hete kérték az amerikai hatóságok segítségét, részleteket azonban nem árult el. Korábban a kormányszóvivő ezzel ellentétesen nyilatkozott. Az amerikai szerverről működő weboldalt - amelyen a meleg méltóság napján tartott felvonulás elleni tüntetéseket szervezték - a rendezvény előtt két nappal bénították meg. A lap betiltását egy éve Gyurcsány Ferenc is kezdeményezte már, akkor az amerikaiak arra hivatkozva utasították el a magyar kérést, hogy nem sérthetik meg a szólásszabadságot. (Hír TV)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.