Vastagodó rakétapajzs alatt csehek, izraeliek

Az amerikaiak a Washington Post szerint a cseheknek a rakétapajzs-szerződés mellékletében két dolgot is megígértek, amelyekkel megvédhetik Prágát egy esetleges rakétatámadástól. 1. A Földközi- (esetleg Fekete-) tengeren az amerikai Aegis ellenrakéta-rendszerrel felszerelt rombolókkal, 2. A Thaad-dal, a hadszíntéri megnövelt hatótávolságú rakétavédelmi rendszerrel.


Tekintse meg infografikánkat a rakétapajzsról>>>>

A csehek ezek szerint megkapnák azt a védelmet, amiről a hasonló cipőben járó lengyelek még csak álmodhatnak. (Más kérdés, hogy a cseh- amerikai szerződést a prágai parlamentnek is jóvá kell hagynia, és ez nem ígérkezik egyszerűnek, tekintve, hogy a közvélemény csaknem kétharmada ellenzi a rakétavédelmi óriásradar csehországi elhelyezését.)

A hírre először az oroszok reagáltak. A múlt héten egy orosz-bolgár külügyi egyeztetésen kérdeztek rá, Szófia nem akar-e csatlakozni a rendszerhez. Az oroszok kérdése logikus, hiszen az Aegis-hajókon lévő rendszerek hatósugara nem teszi lehetővé, hogy azok a csehekre kilőtt, közép hatótávolságú iráni rakétát elfogják - hacsak nem a Fekete-tengerre, mondjuk a bolgár partok elé vezénylik őket. A másik megígért védőrendszer a Thaad hatósugara is legfeljebb néhány száz kilométer, azaz azt vagy Csehországba, vagy az Irán-Csehország tengely mentén (Magyarországra, Romániába, Bulgáriába, esetleg Törökországba) telepítenék. A fekete-tengeri telepítés mellett szól (annak próbája?), hogy az amerikai flotta egyik, Aegis-rendszerrel felszerelt rombolója, a Laboon részt vesz az Ukrajna partjainál rendezett multinacionális hadgyakorlaton. A Lengyelországba telepítendő (de még alá nem írt) 10 "nagy", mintegy 1300 kilométer hatósugarú ellenrakéta nemcsak az Európára esetlegesen kilőtt (alacsonyabb röppályán, lassabban repülő), hanem az USA irányába elindított, (gyorsabb és magasabban repülő) rakétát semmisíti meg.

Figyelemre méltó egybeesés: az Aegis-rendszerrel felszerelt amerikai hajók jelentések szerint megjelentek a Földközi-tenger keleti medencéjében. Gary Roughead admirális, amerikai flottaparancsnok június végén a Jerusalem Postnak és a Channel One izraeli tv-adónak nyilatkozva nem cáfolta, hogy az Aegis-hajók hozzájárulhatnak Izrael megvédéséhez egy esetleges iráni rakétatámadástól, és, hogy az Aegis-rendszer tud kommunikálni a Hec-2-vel, az Izrael által kifejlesztett, a világ leghatékonyabbjának tartott hadszíntéri (Thaad) rakétavédelmi rendszerével.

Az amerikaiak több-kevesebb sikerrel próbálják vonakodó európai NATO-partnereiket rávenni, foglalkozzanak többet a rakétavédelemmel. A bukaresti NATO-csúcson tapasztalt langyos fogadtatás arra ösztönözheti Washintont, hogy egyedül állítsa fel a többszintű védelmi rendszert.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.