Zéró tolerancia a rendszám nélküli autóknak - kötelező megállás a zebránál

Amennyiben hiányzik a jármű rendszámtáblája, a rendőr mérlegelés nélkül vonja be a forgalmi engedélyt - egyebek mellett ezt javasolja a KRESZ felülvizsgálatát végző csoport, mondta Kondorosi Ferenc az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos az MTI-nek.



A Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a kormánybiztos munkatársaiból álló csoport a múlt héten javaslatot tett a KRESZ egyes szabályainak módosítására.

Az egyik javaslat az elharapódzott rendszám nélküli közlekedéssel kapcsolatos. Miután a rendszám a jogszerűen felszerelt jármű része, az a javaslat született, hogy a rendszám nélküli jármű forgalmi engedélyét - mérlegelés nélkül - vonja be a rendőr.

A másik javaslat szerint a gyalogos kapjon feltétlen előnyt a gépjárművekkel szemben. Amennyiben a gyalogos úton történő átkelési szándéka egyértelmű, úgy a járművezetőnek kötelező lenne megállni. A harmadik javaslat az, hogy piros lámpánál a motorosok jogszerűen jöhessenek előre a sorban a stop-vonalig.

Nem igényli a KRESZ módosítását, de a csoport javasolta azt is, hogy az autópályák egyes szakaszain - táblákkal - tiltsák meg a kamionok előzését. A cél a folyamatos haladás biztosítása. A megvalósítás előtt azonban kikérik a fuvarozó szervezetek véleményét is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.