A hét híre - Európába jön a Street View

Amerikában már egy év óta nagy siker a Google Street View: a Maps program kiegészítő alkalmazásával az USA nagyobb városainak utcáin lehet virtuális sétákat tenni a Google szerverein eltárolt fényképek segítségével.

A népszerű megoldás hamarosan Európában is használható lesz: néhány német városban már szorgosan fotóznak a vállalat automata kamerás autói, hogy összegyűjtsék a szolgáltatás elindításához szükséges képállományt.

Első lépésként München és a Majna menti Frankfurt utcáival egészül ki az eddig mintegy 40 tengerentúli város, illetve jó néhány nemzeti park és üdülőhely képeit tartalmazó adatbázis. Az egyszerre 11 lencsével készült felvételek minden nézetből megmutatják az utat és a környező házakat. Az alkalmazást a tapasztalatok szerint elsősorban turisták használják, például a felkeresni kívánt látnivalók kiválasztására vagy a választékban szereplő hotelek, apartmanok környezetének előzetes ellenőrzésére.

A praktikus Street View-nak ugyanakkor nemcsak hívei, hanem ellenzői is vannak: sokan (például a német adatvédelmi biztosok) a véletlenül lefényképezett állampolgárok magánéletét féltik tőle. Bár a program természetesen nem "realtime", hanem előre eltárolt felvételeket mutat, ezek is ábrázolhatnak olyasmit - személyeket, járműveket, esetleg az ablakon "bepillantva" készült képeken otthonok belsejét, berendezését, ami sértheti valakinek az érzékenységét, illetve jogait.

A Google illetékesei megígérték, hogy az arcokat és a rendszámokat kiretusálják, de például a házszámok és az utcanévtáblák maradnak. (A témával foglalkozó fórumokban ugyanakkor az is olvasható, hogy a szoftveresen megoldott arcfelismerés és -kitakarás nem működik hibátlanul.) A privát szférá-val kapcsolatos kifogásokra egyébként az USA-ban is van példa: a minnesotai North Oaksról készült felvételeket már törölni kellett az adatbázisból, mert a városkában (ahol az utak is magántulajdonban vannak) a lakosok nem járultak hozzá a fényképezéshez.

A Street View-nak egyébként néhány napja már van egy európai szolgáltatása: a közelmúltban végigfényképezték a Tour de France útvonalát, így fél Franciaországot végigjárhatjuk a felvételek segítségével.(H. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.