Hasznos webcímek nyaralásszervezéshez

Utazásszervezés, 2008: fogjon egy bőröndöt, pakoljon bele sok cuccot, hogy legyen tartása, aztán üljön rá, fogja a laptopot, és fusson neki az internetnek!

Az online szállásfoglalás már magától értetődik, a belépők árával is kalkulálhatunk már a távolból is, és a műholdas fotók segítségével kifoghatjuk a lefoglalt szálláshely egyetlen, délután is árnyas szobáját! A sok közösségi, vagyis 2.0-ás webcímet érdemes itthon, a neten végigjárni, könyvjelzőként, "gombostűként" megjelölni, hogy aztán ne kelljen reklamálni, keresgélni, sorban állni, csak nyaralni, 2 ezerrel... vagyis www.ongo.hu. Menet közben - szinte így születtek ezek a roppant hasznos élménybeszámolók, amik ezen a folyamatosan töltődő portálon olvashatók. Történt, hogy az egyszeri turista figyelmesen szétnézett, mindent megjegyzett, főleg, ha pórul járt vagy kifogott valami izgalmasat, átélt valami szépet - és mindezt sebtében le is írta, és feltöltötte a netre. Több száz ilyen kis sztoriból tudhatjuk meg, hogy lehet nyaralni minimálbérből, hol lehet jó péksütit kapni a horvát tengerparton, és hogyan készüljünk a Balaton körbebiciklizésére. Nincs ideje olvasgatni? Nézegesse a képeket, több mint ezer album, nem profi fotók, de bekukkantanak a játszóterekre is.

El is indulna, de nincs kivel? Vagy van hely a kocsiban, és nem akar üresben menni? Keressen útitársat a www.nyara las.com-on, vagy a már említett ongo.hu portálon! Regisztráció után fő a bizalom!

Ide kívánkozik a "vonatjegyrendelés-expressz", amit régóta vártak az utasok.
Az internetes rendeléssel - www.mav-start.hu - jelentősen meggyorsítható a jegyvásárlás, és egészen életszerű a megoldás. Elég egy jellegzetes példa: a megrendeléskor kapott virtuális kódot felmutatva jegyünket akár a Békés megyei Vésztőn is megkaphatjuk, nem csak a fővárosban és a nagyvárosokban.

Kezd megjönni a hangulat?

Nem akarom elrontani, de kukkantsunk a pénztárcánkba, mielőtt elindulunk! Üdülési csekkel fizetnénk? Mindenképpen nézzük meg a Magyar Üdülés Alapítvány honlapján - www.mnua.hu - a fórumbeírásokat! Váltani kéne a címleteket? Vagy meghosszabbítani a jövő nyárig? Ne járjon úgy, mint a fórumozók némelyike!

Legyünk nagyvonalúbbak, nézzük messzebbről a dolgokat! Az e hasábokon sokat emlegetett, háromdimenziós valós műholdfelvételekből álló Google Earth programot (http://earth.google.com, windowsos alapváltozat: 12,8 MB) ingyenesen letölthetjük egy átlagos tudású számítógépre. A telepítés után a tervezett útvonalat nemcsak ún. rárepüléssel nézhetjük végig, de kereshetünk közben érdekes látnivalókat, kempingezéshez ideális területet vagy szabad strandot, medencés szállást, parkolót, játszótereket, akármit. A térképet madártávlatból készült műholdas fotókból állítják öszsze, és sűrűn frissítik. A program jól együttműködik a legtöbb GPS-navigátorral, a koordinátákat át lehet importálni. Érdekes látni, ahogy egy-egy nagyobb épület az árnyékából rajzolódik ki, pl. a szélmalmoknál, kilátóknál, templomtornyoknál meglepő ezt nézegetni! (4.3-as beta-verzió, külön letölthető a napsütéses változat.) A "kémműholdak" másodlagos hasznosítását a civilek még tudták fokozni: rengeteg amatőr fotót, szálláshelyet, egyéb fontos pontot töltöttek fel véletlenszerűen a világtérképre, akár s sarki fűszerest, akár az északi sarki kutatóállomásokat keressük.

Ha van hova és kivel menni, pénz is van rá, és az útvonal is kész, akkor már csak az időjárást kell kifürkésznünk. Ehhez is segít az online közösség (a profikat mindenki ismeri, aki már megázott egyszer, mert nem vitt ernyőt a meteorológusok jelentésének megfelelően). A www.metnet.hu vagy a www.viharva dasz.hu portálokon amatőrök nagyon alapos megfigyeléseiből kaphatunk nemcsak hogy naprakész, de napszakra kész, földrajzilag pontos előjelzést. Persze itt sem kell nélkülöznünk a különböző fotókat, amik egy-egy időjárási eseményre készítenek fel. Például addig nézegetjük a derült égből villámcsapásról szóló fotókat, míg fel nem állunk a bőröndről, és be nem dobjuk az esőkabátot.

Már indulhatunk is!

Nyaralás előtt és alatt is segíthet az internet
Nyaralás előtt és alatt is segíthet az internet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.