A Fidesz szerint hivatali visszaélés, a kormányszóvivő takarékos megoldásnak minősíti

Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő szerint a Gyurcsány-kormány hivatali visszaélést követett el azzal, hogy 2002 és 2007 vége között több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki szakértőknek és cégeknek olyan tanulmányokért, amelyek tartalma nem áll arányban ezzel az összeggel. Budai Bernadett reagálásában közölte, mivel egy-egy tanulmány nem jelent állandó, napi feladatot, a takarékos megoldást az eseti, külső megbízások jelentik.

A Fidesz politikusa úgy értékelte vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy egy állandó vagy akár eseti parlamenti vizsgálóbizottságnak kell megvizsgálnia a tanulmányok ügyét, és ha beigazolódik a gyanú, akkor kezdeményezni kell a szükséges eljárásokat.

Nyitrai Zsolt közlése értelmében a 4,6 milliárd forint kifizetése pártfinanszírozási célokat is szolgálhatott, következtetése szerint ezzel az összeggel az MSZP-s és az SZDSZ-es klientúrát is támogatták.

A képviselő kitért arra, hogy a főleg a Miniszterelnöki Hivatal, az egészségügyi és a gazdasági tárca által felhasznált több mint 4,6 milliárd forint mellett a kormány újabb 1,8 milliárd forintnyi közpénzt akar költeni "önreklámozásra", amiről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Miniszterelnöki Hivatal pályázatai tanúskodnak.

"Egy-egy tanulmány elkészítése nem jelent állandó, napi feladatot, ugyanakkor speciális szakértelem szükséges hozzá. Ebből következik, hogy a takarékos megoldást az eseti, külső megbízások biztosítják, nem pedig egy nagyszámú szakértői gárda állandó foglalkoztatása. Nem volt ez másképp az Orbán-kormány idején sem" - fogalmazott reagálásában az MTI-nek vasárnap Budai Bernadett.
A kormányszóvivő például az Olimpiai megvalósítóság kérdésével sem az Ifjúsági és Sportminisztérium apparátusa foglalkozott, hanem külső szakértőket kértek fel a kérdés vizsgálatára. Emlékezetes: az olimpiai megvalósíthatóságról szóló tanulmány akkori árakon mintegy félmilliárd forintjába kerül az adófizetőknek. Közölte: egyszerű matematika tehát, nem pedig politikai kérdés, hogy takarékosabb megoldás egy eseti jellegű, szaktudást igénylő feladatot külső szakértőre bízni, mint ugyanarra a célra teljes munkaidőben szakértői stábot alkalmazni.
Budai Bernadett emlékeztetett: a 2003-as úgynevezett üvegzsebtörvény tisztább, átláthatóbb viszonyokat teremtett ezen a téren is: a jogszabály értelmében ugyanis a minisztériumok minden korábbinál részletesebb adatokat közölnek honlapjaikon a közpénzek felhasználásáról.
A szigorú hivatali rend is közpénzek felhasználásának jogszerűségét és tisztaságát biztosítja: a tanulmányok megrendelése és befogadása esetén a lehető legszigorúbban kell eljárni, a tanulmányok ellenértékének átutalására is akkor kerülhet sor, ha a megrendelt tanulmány kielégíti a joggal elvárható szakmai követelményeket, és erről igazolást kell kiállítani. A minisztériumok minden esetben arra törekszenek, hogy - a piaci árakat, a szaktudást és a munkára fordított időt is figyelembe véve - a lehető legalacsonyabb áron vásárolják meg a szükséges szolgáltatásokat, vagy adjanak megbízást a szükséges tanulmányok elkészítésére. A jövőben is akkor döntenek tanulmány megrendelése mellett, amikor ez jelenti a legtakarékosabb megoldást - tette hozzá.
A kormányszóvivő közölte: a minisztériumok a 2002 és 2007 év között mintegy 1.800 tanulmányt rendeltek meg külső személyektől, szervezetektől, mindösszesen bruttó 4,58 milliárd forint értékben. Érdemes ezt az összeget összevetni az Orbán-kormány olimpiai megvalósíthatóságról szóló tanulmányával, ami akkori árakon mintegy félmilliárd forintba került: azaz egyetlen tanulmány ára 1/9-e volt annak az összegnek, amit a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány hat év alatt költött összesen tanulmányokra. Beszédes az Orbán-kormány kancelláriája által kommunikációs célokra költött összeggel való összehasonlítás is: 2001-ben, azaz egy év alatt ugyanis kormányzati kommunikációra az állami ünnepségek szervezésével együtt közel hétmilliárd forintot fordított az akkori kancellária, azaz több mint másfélszer annyit, mint hat év alatt a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány összes minisztériuma tanulmányokra - emelte ki a kormányszóvivő.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.