Meggyógyult a magyar foci - Ismét világbajnok lett az orvos-válogatott

Magyarország a hagyományoknak megfelelően ismét legyőzte a világ legjobbjait, méghozzá fociban. A hír a hazai viszonyok ismeretében még akkor is szenzációs, ha hozzátesszük, hogy a magyar orvos-válogatottról van szó. A 2008. július 6 és 12 között Litvániában megrendezett világbajnokságon Spanyolország döntőbeli legyőzésével honfiársaink immár nyolcadszor vehették át a legfényesebb érmet. Ennek ellenére mégsem biztos, hogy ott lesznek a legközelebbi VB-n: az utazás pénzhiány miatt elmaradhat.


Kizárólag orvosok, fogorvosok és állatorvosok kergetik a labdát az 1991-ben alakult Magyar Labdarúgó Orvos Válogatottban. Többségük amatőr, de vannak köztük egykori NB I-es focisták is - például a csapat játékos-edzőjedzője, Koch Róbert, aki a 70-es években a Ferencvárosban játszott, vagy Papp Zsoltot, aki a PMSC-ben focizott. A csapatkapitány Szakács János, aki az együttes hálóőre (ő lett egyébként a nemrég zárult torna legjobb játékosa is).

Bár a szabályok itt kicsit mások, mint a "rendes" fociban, de azért valódi labdarúgásról van szó, ráadásul itt legalább nyerni is tudunk. Minden csapat maximum 25 főt nevezhet, akiknek legalább 25 évesnek kell lenniük. A pályán lévők létszáma tizenegy, de cserélni akárhányszor lehet, oda-vissza is (aki már lement, az is játszhat újra). A játékidő hetven perc, tíz perc szünettel. A válogatottban kizárólag diplomás orvosok szerepelhetnek, és hogy ez ne is történhessen másként, a szünetben szúrópróba-szerűen kideríthető az igazság. A két félidő között ugyanis a csapatkapitányok kiválasztanak egymás csapatából két játékost, akiknek egy könnyű orvosi tesztet kell megoldaniuk. Ha megtagadják a válaszadást, akkor a válogatottjuk elveszíti a meccset 3-0-ra. A szervezőbizottság bármikor ki is zárhatja azt az együttest, amelyről kiderül, hogy van nem orvos végzettségű is a soraiban.

A nemzetközi tornákra a magyar válogatott minden tagja egyénileg készül - igaz, többen közülük valamilyen alacsonyabb szintű bajnokságban rendszeresen játszanak. Emellett az együttes évente néhány felkészülési mérkőzésen is vív, időnként pedig kispályás tornákon is szerepelnek, gyakran az olimpikonok, illetve a színészek válogatottjaival.

- Korábban voltak szponzoraink, akik biztosították a felkészülési meccsek kiadásait, a mezeket, a nevezési díjat (a világbajnokságon ez az egyetlen tétel másfél millió forintnak megfelelő összeg), és az utazás, a kinti szállás költségeit is állták - mondja Hernold László, az Orvos Barátok Labdarúgó Szövetségének elnöke. - 2001 óta azonban a válogatottnak nincs ilyen támogatója, mindenki egyénileg fedezi a kiadásait, így gyakran tehetséges fiatal játékosok - pályakezdő orvosok - nem tudnak a csapattal kiutazni.

Az idei versenyt Klaipédában (Litvánia), a Balti-tenger partján rendezték, ahová a magyar játékosok kocsikkal mentek. Az út 1450 km volt. A selejtezőket két csoportban bonyolították le, az A-ban Spanyolország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Németország és Litvánia, a B-ben Magyarország, Ausztria, Brazília, Dél-Korea és Svédország válogatottjai csaptak össze. A döntőt a két csoport első helyezettje, azaz Spanyolország és Magyarország vívta. A félidőben még 0:0 volt az állás, majd a spanyolok jutottak előnyhöz. Innen sikerült fordítania a magyar fiúknak: először kiegyenlítettek, majd az utolsó percben szerzett góllal 2-1-re megnyerték a döntőt. Az aranyérem mellé jutott még egy másik magyar siker is: Koch Róbert holtversenyben a második helyet szerezte meg a góllövőlistán, a tornán szerzett négy góljával.

2007-ben szponzorok híján nem tudott kiutazni a magyar csapat a világtalálkozóra, akkor Ausztráliában volt a VB. Jövőre Dél-Koreában rendezik, ahol - egyelőre úgy tűnik - hasonló okból szintén nem lesz ott a magyar orvos-válogatott.

Az eddig elért magyar eredmények:

1991.

        Bibione
        Orvos Labdarúgó Európa-bajnokság
        I. hely

      
1992.

        Jesolo
        Orvos Labdarúgó Világbajnokság
        III. hely

      
1993.

        St. Malo
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        V. hely

      
1994.

        Evian
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        III. hely

      
1997.

        Szaloniki
        Orvosi Euro-Mediterrán Játékok
        I. hely

      
1998.

        Klagenfurt
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        I. hely

      
1999.

        St. Tropez
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        I. hely

      
2000.

        Cannes
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        I. hely

      
2001.

        Evian
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        I. hely

      
2002.

        Balaton
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        II. hely

      
2003.

        Stirling
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        I. hely

      
2005.

        Alicante
        Orvosi Világjátékok; Labdarúgó VB
        VI. hely

      
2006.

        Mainz
        Orvos labdarúgó Világbajnokság
        IV. hely

      
2008.

        Klaipéda
        Orvos labdarúgó Világbajnokság
        I. hely

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.