Az FVM az "uniós visszafizetésről" - szó sincs semmiféle döntésről

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) kategorikusan cáfolja azt a szombati sajtóértesülést, miszerint Magyarországot, korábbi téves agrár-kifizetések miatt, csaknem tízmilliárd forint visszafizetésére kötelezte volna az Európai Unió.


A Magyar Nemzet információja szerint a büntetést azért szabta ki az unió, mert az agrártárca az előírások ellenére nem frissítette három év után az úgynevezett parcella-nyilvántartást. A mulasztás oka a pénzhiány lehetett. Az FVM nem akarja elismerni a hibát. A szaktárca végső soron a termelőkkel szeretné megfizettetni az összeget - írta a napilap.

Forgács Barnabás, a területért felelős szakállamtitkár az MTI-vel közölte: a témában megjelent információnak egyetlen helytálló megállapítása van, miszerint az agrártárca nem fogadja el a szóban forgó ügyben az Európai Bizottság megállapításait. Nem fogadja el az uniós állításokat, mert meg van győződve arról, hogy a Magyarország által működtetett rendszerek - például a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszer (MePaR) - összhangban vannak mind a magyar, mind pedig az uniós jogszabályokkal, elvárásokkal. Ezért Magyarország kész akár az Európai Bíróságon is megvédeni saját igazát, a magyar tagállami álláspontot.

A szakállamtitkár leszögezte: szó sincs semmiféle döntésről, a vitatott ügyben jelenleg egyeztető folyamat zajlik. Ebben Magyarország vitatja a Bizottság álláspontját, és azt képviseli, hogy a jogszabályoknak megfelelően járt és jár el az ügyben.

Forgács Barnabás, részletezve az agrártámogatási ügy eddigi fejleményeit, arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság 2004 őszén vizsgálta a 2004-es, majd 2005 őszén a 2005-ös területalapú uniós (SAPS) magyar kifizetéseket.

Ezt követően az EU Bizottsága a vizsgálatok nyomán arra a megállapításra jutott, hogy a MePaR egyes elemeit, illetve a Magyarország által alkalmazott úgynevezett "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot" (HMKÁ) rendszer előírásait nem találta elfogadhatónak. Magyarország azóta több fórumon és megbeszélésen is vitatta a szóban forgó megállapítások megalapozottságát.

Az ügyben a múlt év nyarán tartottak kétoldalú tárgyalást a Bizottság és Magyarország megbízottai. A Bizottság akkor sem fogadta el a magyar érvelést, majd idén május 22-én hivatalosan megérkezett az agrártárcához a 2004-es és a 2005-ös úgynevezett SAPS audit, amelyben az állt, hogy a Bizottság két területen - azaz a MePaR és a HMKÁ - nem tudja elfogadni a magyar válaszokat. Ezért, a kérdéses mindkét év esetében 5-5 százalékos - azaz 4,5-4,5 milliárd forintos - közösségi finanszírozási támogatásmegvonást helyezett kilátásba.

Ez a levél rögzíti azt is, hogy minden tagállamnak, így Magyarországnak is lehetősége van egy úgynevezett egyeztető testület - ez egy független szervezet - számára érvanyagot összeállítani, annak érdekében, hogy ez a testület a két fél érveit megismerve megfogalmazza álláspontját. Ezt az anyagot Magyarország ez év július 3-án elküldte az egyeztető testületnek. A magyar érvek meghallgatására várhatóan ez év szeptemberében kerül sor.

Forgács Barnabás aláhúzta: az ügyben még semmiféle döntés nem született, így azt prejudikálni sem érdemes. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországot már korábban is meg akarta büntetni az unió Bizottsága úgynevezett túlkészletezés miatt 25 milliárd forintra. Ám végül is abban az ügyben a magyar érvek bizonyultak helytállónak és   az országnak nem kellett fizetnie. A szakállamtitkár szerint Magyarország a most terítéken lévő ügyben is helyesen, a jog adta keretek közt járt el.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.