Nem lesz "viharos" Orbán-beszéd

Az előzetes hírek szerint Tusnádon Orbán Viktor ezúttal nem készül a baloldalról szóló "genetikai" értekezésekhez hasonló megnyilvánulásokra, üzenete az "új egyezség" lehet - a határon túliak között is.

Európa és az autonómia címmel tart ma előadást Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a bálványosi szabadegyetemen. A Fidesz elnöke már tegnap megérkezett, Kövér László viszont lemondta a részvételt. Schmitt Pál is távol marad MOB-elnöki feladatai miatt.

A Bálványosra időzített politikai nyilatkozataival Orbán Viktor minden nyáron felborzolta a kedélyeket elsősorban persze "határon innen". A Fidesz elnöke 2004 júliusában a kétpártrendszer előnyei mellett érvelt. 2005 nyarán példátlanul durva támadást intézett a baloldal ellen. Akkor arról értekezett, hogy "amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére. Így rontottak rá a sajátjaikra 1919-ben Kun Béláék, így rontottak rá a saját fajtájukra Rákosiék." "Az ország nyílt és szervezett politikai hazugság áldozatává vált, mert Gyurcsány Ferenc mást ígért a kampányban, mint amit most megvalósít" - ezzel a Fidesz számára vesztes 2006-os választások után kavart vihart, tavaly pedig azt konstatálta: a baloldal magára hagyta a szegényeket, "üres hassal is lehet Himnuszt énekelni, csak nincs rá túl sok jelentkező". Tavaly a pártelnök szociális fronton exponálta a Fideszt - s erre építették fel a "szociális" népszavazást is.

Mindenesetre Orbán Viktor Tusnádon "politikai tojáshéjon" táncol. Rá kell cáfolnia például arra a - sajátjaitól érkező - vádra, amely szerint "nyáron a Fidesz szezonális effektussal küzd": a parlamenti képviselők, helyi politikusok ilyenkor elkényelmesednek, ráadásul a pártelnök Bálványoson esetleg túllő a célon... Nos, az előzetes hírek szerint ezúttal Orbán Viktor az "összefogás", "az új egyezségek" mellett szól.

S miután Tusnádról is rendre hazaüzen, nem hagyhatja figyelmen kívül azokat a felméréseket sem, amelyek a Fidesz-szimpatizánsok elpártolását és a szocialisták, illetve Gyurcsány Ferenc előretörését jelzik, ha csak csekély mértékben is. (A Szonda Ipsos június második felében készített közvélemény-kutatása szerint 3 millióról 2,4 millióra mérséklődött a Fideszt támogatók száma.) A szokatlanul nagymértékű elvándorlás összefüggésbe hozható az ominózus Orbán-beszélgetésről kiszivárgott részletekkel, amelyek nyilván egzisztenciális félelmeket váltottak ki - például a nyugdíjasok körében.

- Az ingának előbb-utóbb ki kellett lengenie a másik oldalra is - állítólag így kommentálta szűk körben Orbán Viktor a Fidesz rendkívül magas népszerűségének visszaesését. Egy forrásunk szerint a Fidesz nagyobb veszteségre készült, miután "a nyugdíjasok riogatására Gyurcsány Ferenc és az MSZP beindította a kampánygépezetet".

A Fideszben ugyanakkor nem készülnek vészforgatókönyvek, sőt azt is tudomásul veszik, hogy az előre hozott választás "olykor tünékeny". - Muszáj végigdolgozni a nyarat, sulykolni kell az áremelkedéseket megfékező áfajavaslatokat. A pénztárcákra kell összpontosítani, az árak nyáron sem állnak meg - mondta egyik forrásunk.

Orbán Viktor a számukra sikeres márciusi népszavazás után arra figyelmeztette párttársait: nem szabad eltávolítani azt a 800 ezer szavazót, aki igennel voksolt március 9-én, de nem Fidesz-szimpatizáns. Nos, félmillióan már kikerültek az ellenzéki párt vonzásköréből. Ha Orbán Viktor ma Bálványoson "bokszolóállást" vesz fel, a Fideszhez lazán kötődő bizonytalanok ezreit késztetheti távolodásra. Ha "a széttárt karok" semleges politikáját folytatja, a fideszesek csalódhatnak - Tusnádon ugyanis nem ezt várják tőle.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.