Nácivadászat

A szélsőjobbos fóbiamagyarok helyzeti előnyben vannak. Tudatukat az erőszak kultusza uralja, testüket harcra trenírozzák. Ha valaki fociszurkolóként még nem sajátította volna el az utcai hadviselés szabályait, akkor gárdák és őrseregek széles kínálatából választhat. Mindenki olyan kiképzést kap, amilyet szeretne.

Nyeregben érzik magukat, és a jogállamnak nevezett formáció nem sokat tett azért, hogy a kriptonácik alacsonyabb szintű komfortot élvezzenek ebben az országban. Hozzászoktak ahhoz, hogy a velük szemben felvonuló antifasiszták között rengeteg a nemhogy támadni, hanem még védekezni is képtelen idős ember, a bunyó gondolatától is irtózó értelmiségi. (Persze: nekik nem az öklükben van az agyuk.) Az ezer felől bírált rendőrség egy idő óta mintha kizárólag csak a pofozózsák szerepének igyekezne megfelelni, más ellenfél pedig nem nagyon akad.

Az újnyilasok helyében azért én visszavennék kicsit - nem lesz ez mindig így. A magyarországi instabil demokrácia egyik jellegzetessége éppen a kiszámíthatatlanság. Soha nem lehet tudni, hogy a rohamosztagosok (betegesen ragaszkodva a törvény betűjéhez) mikor verik véresre azt a randalírozót, aki az előző csetepatéban még bántatlanul dobálózhatott ezzel-azzal. A bíróságokon is láttunk már csodákat, könnyen megeshet, hogy az ítélet az egyik pillanatban szimpla pénzbüntetés, a másikban már letöltendő börtön.

Nehéz szabadulni a gyanútól, hogy ez csupán politikai döntés - legyünk finomabbak: politikai nyomásgyakorlás - kérdése. Lám, bekövetkezett, amit a rasszista Kuruc.info (paradox módon folyton a demokratikus jogokra hivatkozó) szerkesztői elképzelhetetlennek tartottak: portáljukat több külföldi szolgáltató is lekapcsolta. A szélső fertályon akkor se örvendezhetnek túlzottan, ha Magyarországon egyszer majd a jobboldal kerül kormányra. Történetesen a Fidesz volt hatalmon, amikor a rendőrök egy kültelki klubban betörték az ajtót, és a falhoz passzírozták a náci szeánszra öszszegyűlt bőrfejűeket.

Az ország mindenesetre elérkezett a tűrőképesség határához, ennek jele, hogy a világhálón feltűnt egy rejtélyes szervezet, a Magyar Nácivadász Szövetség. Keveset tudni róla, tagjai ugyanúgy nem hajlandók felfedni kilétüket, ahogyan a kuruc.infósok sem. (Ez kevés jót jelent: a titkolózás nem a demokraták sajátja.) A szélsőjobb korábban átvette, és eredeti jelentését megcsúfolva magáévá tette a baloldali-liberális jogvédők szóhasználatát, most a magyarság védelmében fellépő antifasiszták fordítják a nácik ellen kedvenc szövegeiket. Az új felállásban az antifasiszták a hazafiak, a nácik a hazaárulók.

Egyelőre nincs értelme arról vitatkozni, mit lehet várni a radikális módszereket ígérő nácivadászoktól. Talán semmi különöset, de a pakliban benne van az is, hogy egy szélsőbalos terrorszervezet megalakulásának lehetünk tanúi.

Már csak ez hiányozna!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.