A gyűjtők kedvéért csinosítanak

Míg Magyarországon lassan annak is örülnünk kell, ha egy-egy film DVD-kiadását sztenderd műanyag tokban kínálják a kiadók, külföldön nem ritkák az igényesebb, fém- vagy kartondobozos kiszerelések. Limitált kiadások esetén pedig akár még extrém ötletekkel is találkozhatunk, ilyenek a táskába, különböző relikviák mellé csomagolt lemezek. Bár a hazai piacon voltak efféle próbálkozások, minőségük nem ütötte meg a nemzetközi szintet (mint például a két évvel ezelőtti James Bond-koffer), csupán az áruk. Ez azonban a jövőben megváltozhat, ugyanis néhány kiadó megpróbálja drágább, ám minőségi kiszerelésben piacra dobni a filmjeit, mert mint kiderült, igény mégiscsak van rá.

Az egyik legnagyobb hazai DVD-forgalmazó, a Fórum Home Entertainment marketingigazgatója, Stern Gábor szerint az a legnagyobb baj, hogy Magyarországról eltűntek a zenei, illetve filmes szakboltok, így most a hiperek a DVD-k első számú elárusítóhelyei. Ők pedig a minél olcsóbb lemezeket részesítik előnyben. A szakember szerint a nagyobb műszaki áruházak sem különböznek a hiperektől, mivel kiszámíthatatlan, mi van éppen készleten. Igaz, ha kérjük, bármilyen filmet megrendelnek - előbb vagy utóbb.

Magyarországon csupán virtuális szakboltok léteznek: a hozzáértő vásárló kiszolgálásának feladatát kénytelenek voltak átvenni az internetes áruházak. Magasabb árért ugyan, de egyre gyakrabban kínálnak gyűjtői kiadásokat, extra változatokat, Stern szerint azért, mert csak ők keresik meg a forgalmazókat ilyen igényekkel. A boltok jól járnak, mert így sokszor exkluzív kiadványokat kínálhatnak: a legújabb Batman-mozit hozzácsomagolt maszkkal vagy Batpoddal, az Amerikai gengsztert fémdobozban vagy a Sweeney Todd című musicalt a leendő vásárlók által megszavazott különleges borítóval. Mivel ezek a kiadványok valóban csak itt kaphatók, néhány száz darab erejéig, tulajdonképpen helyben "csinosítják fel" őket.

Egészen merész üzletpolitikát folytat egy kis kiadó, amelyet a korábban igényes rétegműveket piacra dobó Odeon korábbi munkatársai, Szilágyi Bálint és Szűcs Veronika hozott létre. Limitált, körülbelül ezer példányban kiadott DVD-ket is megjelentetnek - sokszor ők is az internetes árusokkal együttműködve -, például a koreai kultuszrendező, Park Chan-wook Bosszú trilógiáját, ráadásul úgy, hogy a filmek külön-külön nem kaphatók. A közelmúltban elindítottak egy kifejezetten a mai harmincas-negyvenes generációnak szánt slipcase-csomagolású (kartontokos) sorozatot: olyan műveket adnak ki, amelyek az utóbbi tíz-tizenöt évben meghatározó generációs műveknek számítottak. A díszdobozban, viszonylag magas áron piacra kerülő széria első darabja a Veronika kettős élete című Krzysztof Kieslowski-mű, de később kiadják Francois Truffaut Bársonyos bőrét, Roman Polanski és Billy Wilder több művét.

Szilágyi és Szűcs szerint a továbblépéshez azonban nem elég az internetes kereskedelem, mert azt csak a fiatalabb korcsoportok veszik igénybe. Véleményük szerint a középosztálybeli és értelmiségi filmrajongók egyszerűen kiszorultak, nem vásárolnak DVD-t, mert nem tudnak hol. A hiperek választékát ugyanis nem a hozzáértő rajongóknak találták ki, meg amúgy sem biztos, hogy mindenki a parizerrel együtt akarja a kultúrát beszerezni. Ezért fontos lenne új eladóhelyek kiépítése. Ez irányban már vannak kezdeményezések.

A jövő legnagyobb kérdése pedig az, hogy a következő generáció, azaz a HD-minőségű Blu-ray (BD) lemezek mikor terjednek el, azaz mikor lépnek ki a nagyon drága, jelenleg kilencezer forintos kategóriából. Most tízezer hazai háztartásban van Blu-ray-lejátszó, igaz, 99 százalékuk Playstation 3 játékkonzol része. Mivel ma Magyarországon legfeljebb pár száz darabot lehet eladni egy-
egy BD lemezből, arra lehet következtetni, hogy a felhasználók inkább külföldről rendelik meg olcsóbban a kiadványokat. A helyzeten az sem segít, hogy jelenleg csupán egyetlen stúdió, a Sony tartja méltónak a magyar piacot, hogy könyvtárát fokozatosan megjelentesse Blu-rayen is. Stern Gábor szerint, ha a többi kiadó is piacra lépne, akkor csökkenne a Fórum által forgalmazott Sony-lemezek ára, mondjuk az ésszerű, hatezer forintos ársáv környékére.

Különleges darabokat ma csak a neten lehet találni
Különleges darabokat ma csak a neten lehet találni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.