Közveszélyokozás miatt vádat emeltek Tomcat ellen

Közveszélyokozás, valamint robbanóanyaggal és robbanószerrel  visszaélés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az interneten Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen. Tomcat egy  tavalyi, a II. világháború befejezésének évfordulójára meghirdetett  rendezvényt akart megzavarni az általa készített robbanóanyaggal.


A Fővárosi Főügyészség pénteken tudatta: benyújtották a vádiratot az ügyészség által következetesen P.  Tamásnak nevezett férfi ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint a férfi tavaly május 8-án "különféle anyagok  felhasználásával (kálium-nitrát, kristálycukor, ventilált kénpor,  vas-oxid-por, alumíniumpor) robbanóanyagnak minősülő elegyet  készített, azt tartóedényekbe töltötte, amelyekbe az elegy  megszilárdulása előtt gyertyabelet, illetve gyújtózsinórt helyezett  el".

A főügyészség álláspontja szerint "az előállított elegyek  alkalmasak voltak arra, hogy felrobbanásuk esetén közveszélyt okozva  a környezetben lévő éghető tárgyakat felgyújtsák, illetve  függőlegesen kifröccsenve, a környezetben lévők testére tapadva  súlyos égési sérülést okozzanak".

A vád szerint a férfi az elkészített elegyek meggyújtásával és  felrobbantásával egy május 9-ei, a Duna pesti alsó rakpartjára  tervezett, a II. világháború befejezésének évfordulójára  meghirdetett rendezvényt akart megzavarni.

A Büntető törvénykönyv szerint aki robbanóanyagot, robbantószert  vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket engedély nélkül  készít, megszerez, tart, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig  terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A rendőrség idén áprilisban javasolt vádemelést az ügyben Tomcat  és két társa ellen. Az ügy előzménye az volt, hogy 2007. május 8-án,  az esti órákban állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy  a bejelentő egy csepeli panelház liftjében együtt utazott egy  számára ismeretlen férfival, aki egy műtrágyás zsákot vitt, valamint  egy hátizsák volt nála, amelyből drótok lógtak ki. Közben  telefonált, és a telefonba csak annyit mondott, hogy "ma este  robbantunk". Ezt követően, a liftből kiszállva, bement az egyik  emeleti lakásba.
A bejelentést követően a panelházhoz érkező rendőrök a  lépcsőházban felfigyeltek P. Tamásra, akit igazoltattak, majd  intézkedést kezdeményeztek a bejelentő által megnevezett lakásban,  ahol egy nő és egy férfi tartózkodott. A rendőrök a lakás  konyhájában különböző vegyi anyagokat találtak.

Tomcatet és két társát a rendőrök előállították, és  közveszélyokozás előkészületének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe  vették őket. A rendőrség később Tomcat gyanúsítását megváltoztatta,  és terrorcselekmény előkészületével gyanúsította meg a férfit, az  ügyészség azonban közveszélyokozás, valamint robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés miatt emelt vádat a férfival szemben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.