Gyermekmunka után nyomoznak a munkaügyi ellenőrök

Magyarországon nem jellemző a gyermekmunka, azonban az idén a munkaügyi ellenőrzések során eddig már tíz 15 év alatti "gyermekmunkást" találtak hat különböző munkáltatónál.

-A múlt évben 18 munkáltatónál 22 gyermek, míg 2006-ban 13 munkáltatónál 27 gyermekkorú foglalkoztatására derített fényt a munkaügyi ellenőrzés - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára pénteken Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

A munkaügyi tárca államtitkára szólt arról, hogy a diákmunka az iskolai nyári szünetben igen jelentős mértékű, ekkor a diákok százezres nagyságrendben jelennek meg a munkaerőpiacon, igaz ideiglenes jelleggel.

Simon Gábor rámutatott: arra mindenképpen figyelniük kell a diákoknak és szüleiknek, továbbá a munkáltatóknak is, hogy a diákmunkásokat csak alkalmi munkavállalói könyvvel, vagy iskolaszövetkezeten keresztül, illetve határozott idejű munkaviszony keretében, továbbá adott munkára szóló munkaviszonnyal lehet foglalkoztatni.

A szakpolitikus felhívta a figyelmet: jelenleg Magyarországon a kötelező legkisebb munkabér 69.000 forint havonta, órabérben pedig minimálisan 397 forintot kell adni a munkavállalóknak. A diákmunkásokat nem szabad túlóráztatni, továbbá éjszakai munkán sem lehet őket alkalmazni, emellett veszélyes munkakörökben sem lehet foglalkoztatni őket.

Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke arról számolt be, hogy a szervezet az idén több mint 32 ezer munkáltatót ellenőrzött. Az ellenőrzések nyomán 73 százalékos arányban tártak fel jogsértést. A vizsgálatok 430 ezer munkavállalóra terjedtek ki, náluk a regisztrált szabálytalanságok aránya elérte a 60 százalékot.

A munkaügyi felügyelők 5.300 ellenőrzést végeztek éjszaka, illetve főmunkaidőn kívül. Az összehangolt ellenőrzések során a Kikelet akcióban 7.400 munkaügyi ellenőrzést hajtottak végre, míg a most folyó Kánikula akcióban már több mint 2.000-et.  

Az ellenőrzések nyomán a munkavédelem területén több mint 20 ezer közigazgatási határozat született, ez 54.000 intézkedést vont maga után. Figyelemfelhívást foganatosítottak a felügyelők 1.050 esetben, bírságot pedig 1.634-szer szabtak ki.

Az ellenőrzések során a munkaügyi területen közel 9.000 közigazgatási intézkedés született. Az intézkedések nyomán 5.800 alkalommal róttak ki munkaügyi bírságot. Úgynevezett kötelező határozatot, amely anyagi szankciókkal nem járt, 2.400 esetben hoztak, 4.300-szor pedig figyelmeztették a vétkeseket.

Papp István szólt arról, hogy az OMMF kiemelten ellenőrizte a fémhulladék-átvevő és -gyűjtő vállalkozásokat. A vizsgálat során 356 munkáltatót ellenőriztek, náluk 72 százalékos arányban találtak munkavédelmi vagy munkaügyi szabálytalanságot.

Az elnök szerint a vizsgálatok eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy az utóellenőrzések számát növelni kell.

Simon Gábor újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy diákszövetkezetek felnőtt munkavállalókat alkalmazzanak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.