SZDSZ: a tojás elől elhajolni azért szabad?

Huszonöt kérdést intézett Kovács Tamás legfőbb ügyészhez és Draskovics Tibor  igazságügyi és rendészeti miniszterhez Magyar Bálint és Pető Iván  szabaddemokrata országgyűlési képviselő a másfél héttel ezelőtti  melegfelvonuláson történtek kapcsán.


Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban Magyar Bálint és Pető Iván mélységes felháborodásának adott hangot a július 5-iki  melegfelvonuláson bekövetkezett erőszakos cselekmények kapcsán.  Értékelésük szerint a véleménnyilvánítási szabadság szándékos és  szélsőséges félreértelmezése történt, az államrend fenntartására  hivatott intézmények pedig az ügyben bizonytalanságot mutattak és  felelősséghárító magatartást tanúsítottak.

"Verbális agresszió is okozhat tartós lelki sérüléseket,  eredményezheti a megfélemlítettség érzését, amely hátrányosan  befolyásolja a véleménynyilvánítási szabadság érdemi gyakorlását" -  írta Magyar Bálint és Pető Iván.

A liberális képviselők Draskovics Tibor álláspontját tudakolják  arról, miként értékeli a tárcavezető a Meleg Méltóság Menetével  szembeni úgynevezett ellendemonstráció nyilvános szervezését,  előkészítését. Felteszik a kérdést: kimerítette-e az  ellendemonstráció az erőszak előkészítését, a szólásszabadság által  nem védett gyűlöletre uszítást, és amennyiben igen, indítottak-e  eljárást hivatalból mások szabad véleménynyilvánítási szabadságának  szándékos és előre eltervezett akadályozása miatt.

"Milyen érdekeket kell védenie az államnak: a békés  véleménynyilvánítás szabadságát, vagy ugyanígy az annak erőszakos  korlátozására irányuló megmozdulások szabadságát is? Ad-e Ön szerint  eligazítást a büntető törvénykönyv ezzel kapcsolatos szabályozása?"  - szerepel a kérdések között.
Az SZDSZ képviselői azt is szeretnék megtudni, nem követnek-e el  törvénysértést a rendőrök, amikor "önkényes" módon korlátozzák a  dobálás útján megvalósított szabad véleménynyilvánítás lehetőségével  élők jogait és indított-e az ügyészség eljárást e tárgykörben.

"Ha rendőrség által kihelyezett korlátok akadályozzák a dobálás  útján gyakorolt szabad véleménynyilvánítást, a kordon lebontása  állampolgári jog, esetleg a közszereplők különleges joga, vagy csak  egyes országgyűlési képviselőket megillető lehetőség?" - teszik fel a kérdést. Arra is választ szeretnének kapni, hogy ha a békésen  tüntető, felvonuló állampolgár meg kívánja akadályozni, hogy  megdobálják, nem számít-e büntetendő cselekménynek, ha elhajol, vagy éppen hátralép a neki szánt tojások elöl, "hiszen ilyen módon nyilvánvalóan korlátozza a másik, kevésbé békés honfitársának az igazságszolgáltatás gyakorlata által szentesített  véleménynyilvánítási szabadságát".

Magyar Bálint és Pető Iván egyben felvilágosítást kér e megdobálható személyek köréről, illetve arról, milyen eszközzel  lehet dobálni: "csak olyan tárgyakkal, amelyek nem okoznak  károsodást, vagy feltétel az is, hogy a károsodás ne legyen maradandó".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.