Vádemelés a Pinochet diktatúra több egykori vezetője ellen

Chilében vádat emeltek csütörtökön Augusto Pinochet egykori chilei diktátor egyik helyettese és két másik tisztségviselő ellen: a vád szerint öt, még 1987-ben eltűnt, baloldali aktivista haláláért felelősek.

Mario Carroza bíró Santiago Sinclair, a hadsereg akkori főparancsnok-helyettese, Hugo Prado, a katonai hírszerzés akkori vezetője, valamint Marcos Bustos, a hadsereg jelenleg is szolgáló ezredese ellen emeltek most vádat.

Öt baloldali ellenzéki aktivista eltűnésével kapcsolatban emeltek vádat, akiket feltételezhetően meggyilkoltak és helikopterről az óceánba dobtak. Ők voltak a 1973 és 1990 közötti diktatúra utolsó,1987-ben eltüntetett áldozatai.

Nelson Caucoto, az eltűntek hozzátartozóinak ügyvédje üdvözölte a vádemelést, mert mint mondta, ezzel elismerik azoknak a felelősségét is, akik kiadták a parancsot az illetők kivégzésére.

Az 2006-ban elhunyt Pinochet ellen soha nem tudtak lefolytatni teljes büntetőpert a diktatúra bűncselekményei miatt. A 17 év alatt mintegy 300 embert gyilkoltak meg, és további 28 ezret megkínoztak. Többségük baloldali ellenzéki volt.

Jogvédő szervezetek és az áldozatok hozzátartozói szerint az igazságszolgáltatás túl lassú a bűnösök felelősségre vonásában. A hadsereget pedig azzal vádolják, hogy még ma is védi a bűncselekményekben részes tagjait. Eddig a fegyveres testületeknek mindössze 24 volt tagját ítélték el. Mintegy 500 ellen folyik eljárás.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.