Árnyékban ritkábban kell füvet nyírni

Sok kertészkedő gondolja úgy, a kertben nincs szebb az ápolt egyöntetű gyepnél. Óhatatlan azonban, hogy a kertben lévő fák, cserjék tartós árnyékában a gyep előbb ritkul, majd kipusztul. Ha a hagyományos, sport, golf, vagy más kerti fűkeveréket használnak, előbb utóbb újból csupasz marad a fák alja.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől!
czaunerp@nepszabadsag.hu vagy www.kertesz.nolblog.hu

Semmiféle különösebb kertésztrükkre nem kell gyanakodni, ha olyan árnyékos kertet látnak, ahol vidáman zölddel a gyep. Így van ez a természetben is, a fák alatti cserje szinten is lehet virágzó növényi élet. Évekkel ezelőtt csak külföldön, mostanában a legtöbb barkácsáruházban vagy nagyobb kertészeti árudában hozzá lehet jutni az "árnyékfű" vetőmagjához. Míg a napfényen élő füvek magkeveréke általában angol perjét, vörös- és felemás levelű csenkeszt tartalmaz, addig az árnyékfű keveréke angol perje, vörös csenkesz, réti perje és ligeti perje magjából áll össze.

Sok kertben csúf kopasz folt egy, a nap nagyobbik részében árnyékos kerítés, melléképület fala. A falra lehet futórácsot erősíteni, s erre borostyánt és/vagy vadszőlőt futtatni. Mindketten bírják az árnyékot. Közvetlen a fal előtti legvadabb árnyékban megél a tündérfürt, repkény kecskerágó, havasi ribiszke, hóbogyó. A fal előterébe való az alacsony rododendron, árnyékliliom, barnalevelű tüskésdiócska, fürtös salamonpecsét, indás ínfű, japán kövérke, kardlevelű szittyó, karélyos turbántok, meténg, sudár kankalin, sulyoktáska, szívlevelű bőrlevél, tarka sás, páfrány. Ez, a nap nagyobbik részében árnyékos hely, egyben érték is, itt lehet nyaraltatni a hidegebb évszakokban a lakásban, vagy a télikertbe élő ajéniát, botpálmát, indiai lángcserjét, fafojtó ördögfügét, golgotavirágot, nyugati szamócafát, selyemmályvát, szágópálmát, szobaliliomot, szobaaráliát, végzetcserjét.

Az árnyékfüvet ugyanúgy kell vetni, mint a napos gyepet alkotót, viszont ezt nem 2-es, 3-as fűnyírómagassággal, hanem 4-es, 5-ös beállítással kell nyírni. (Ez általában centiméterben a fűnyíró vágóélének földtől való magasságát jelöli.) E fűféléknek is szükségük van ugyanis némi fényre, és ezt a fűcsomók nagyobb fűtömeggel képesek összegyűjteni. Ha kurtábbra nyírják, akkor előbb-utóbb kipusztul. Az árnyékfű gondozása során fontos teendő a fákról lehulló lomb rendszeres eltávolítása. Ha az ilyen árnyékos területeken nem akarnak járkálni, akkor megfontolandó valamilyen más gyeppótló telepítése. Bőséges évelő-, törpecserje-kínálatból lehet választani. E gyeppótlók alkalmasak nehezen megközelíthető rézsűk betelepítésére is. Előnyükre szolgál, hogy tetszetős zöld növényszőnyeget biztosítanak úgy, hogy elmarad a gyepgondozás fáradságos munkája. Róluk általánosságban elmondható, hogy telepítésük után egy ideig némi gyomlálást igényelnek. Később összefüggő lombjukkal már legyőzik a gazokat. E talajtakaró gyeppótlók további előnye, hogy védik területet a kiszáradástól, lemosódásától, ráadásul lombjukkal, virágaikkal tavasztól őszig díszlenek.

A gyeppótlókat be lehet szerezni mag, palánta és csemete formában. Különbséget kell azonban tenni árnyékos és napos helyre való fajok, fajták között. Legelterjedtebb a közismert örökzöld, kúszó cserjecsoportba a borostyánok tartoznak. A gyeppótlók telepítésekor figyelemmel kell lenni későbbi fejlődésükre, növekedési erélyükre, a gyorsan és a bőven növekvőket elég ritkásabb ültetni, míg a lassabbakat érdemes sűrűbbre hagyni. Egész évben megtartják leveleket, Indarészeikről, gyökeres hajtásairól jól szaporíthatók.

Sokan ismerik az árvacsalánt, legyökeresedő indákkal gyorsan terjed, megél árnyékban és félárnyékban is. Egyes ínfüvek, valamint a meténgek is gazdagon virágoznak árnyékban. Ismert erdei árnyéknövény a gyöngyvirág, illatos ibolya, lángvirág, levendula, medvehagyma pázsitszegfű, tündérvirág, orbáncfű, pimpó. A borsos varjúháj, cipruska, lonc, törpe nőszirom már inkább félárnyékba való.

A jövő héten a kúszó növényekről írunk.

Az árnyéktűrés nagymesterei
Az árnyéktűrés nagymesterei
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.