Akadozó ingatlaneladások

Egyelőre nehezen teljesül a főváros idénre tervezett ingatlaneladási terve, e címen az idén 17,4 milliárd forintos bevétellel kalkulál a városháza, az MTI által idézett jelentés szerint azonban az év első felében mindössze alig másfél milliárd forintot hozott 18 ingatlan dobra verése, és nagyjából még ugyanennyire számítanak a hónap végén 28 további ingatlan eladásából. A korábbi tempóhoz képest felpörgetett ingatlaneladásoknak az az oka, hogy a főváros így próbálja előteremteni az uniós projektekhez szükséges önrészt.

A második fél évre marad egy nagyobb falat: az óbudai temetővel szemközti iparterület eladása, amely 4,5 milliárddal gazdagíthatja a városházát. Csaknem hárommilliárdos bevétel várható kilenc, korábbi oktatási ingatlan eladásából, valamint 700 millióra számítanak a gázgyár korábbi sporttelepe, egy sportszálló, egy lőtér és egy esztergomi kemping értékesítéséből. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a sportcélú ingatlanok utáni bevételből teremtené elő a főváros azt az önrészt, amely a városligeti Műjégpálya 4,7 milliárdba kerülő, uniós támogatással megvalósítani tervezett felújításához szükséges.

A főváros ezeken túl még azzal gyarapíthatja bevételeit, ha lemond a Ferenc körút és az Üllői út sarkán lévő korábbi laktanya ingyenes használatáról - ezért félmilliárd forintot kaphat -, valamint ha további, korábban gyermekvédelmi, szociálpolitikai vagy oktatási célra használt ingatlanaitól is megszabadul. Utóbbiak értékesítéséből újabb egymilliárd forint folyhat be.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.