Kiskorúakért - macskakővel

Másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki a melegfelvonuláson macskakővel dobálta a rendőröket. Egy másik, hasonló esetben új nyomozást rendelt el a bíróság.

Fekete pulóver piros hímzéses turulmadárral, terepszínű nadrág, katonai bakancs, fekete-fehér kendő az arcon - a kamerafelvételek alapján magára ismert T. Sándor, aki a vád szerint a július 5-i melegtüntetés idején kitört utcai verekedés során rendőrökre támadt. Ezért csoportosan, felfegyverkezve, hivatalos személy ellen elkövetett erőszakkal vádolták meg.

Megfenyegették Teleki Lászlót

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott életveszélyes fenyegetést kapott e-mailben. A gyalázkodó elektronikus üzenetet - amelynek feladója azzal fenyegetőzött, hogy a politikust és családját is felgyújtja - egy magánembertől, ingyenes levelezőrendszeren keresztül kapta. A szocialista képviselő úgy véli: ez azzal lehet összefüggésben, hogy előző nap köszönetet mondott az amerikai nagykövetnek, amiért az USA megszüntette a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali portál működését. (MTI)

A tárgyalásán fekete ruhában, Nagy-magyarország-övcsattal a derekán megjelenő férfi elmondása szerint nyolc általánost végzett, betanított kőműves. Négyszer ítélték el lopásért, kétszer garázdaságért, egyszer testi sértésért, illetve rongálásért. Vallomása szerint azért ment ki több társával a Hősök terére július 5-én, mert felháborította, hogy a melegek az utcán parádéznak, ahol "kiskorú gyermekek is vannak". Ezért aztán T. - mellesleg egy ötéves gyermek édesapja - megivott legalább hat üveg sört, majd nekiment a rendőröknek. Útközben számos tárgy "akadt" a kezébe: léc, műanyag szék, rendőrségi füstgránát, macskakő - ezeket jellemzően az éppen a tömeget oszlató rendőrökhöz vágta a Hősök terén, illetve környékén, legalábbis a vád szerint. Végül is nem derült ki, pontosan mit dobált. A gránátot beismerte, a műanyag széket viszont "csak maga elé elejtette". Ami pedig a macskakövet illeti, nos, T. úr úgy fogalmazott: "a mai napig nem vagyok benne biztos, hogy én dobtam". A bíró szembesítette a vádlottat az általa aláírt kihallgatási jegyzőkönyvben foglaltakkal - korábban már beismerte ugyanis, hogy követ, széket, füstgránátot egyaránt dobott a rendőrökre. A kihallgatáson azonban az ügyvédje nem vett részt, amit kifogásolt is. Tegnap viszont a vádlott, miután konzultált ügyvédjével, már azt mondta, biztos félreértették...

A bíró egy idő után megelégelte a huzavonát, és pótnyomozásra visszaadta az ügyet az ügyészségnek.

Ezzel egy időben tárgyalták egy másik kődobáló ügyét a PKKB-n, aki elmondása szerint kíváncsiságból ment el a melegfelvonulásra, ott csatlakozott az ellentüntetőkhöz, majd legalább három alkalommal követ dobott a rendőrök felé (a férfit tetten érték). Mint mondta, nem érez indulatot a melegekkel szemben, és csak azért kiabálta azt többször, hogy "Mocskos buzik!", mert nyugtatók hatása alatt állt. Az MTI tudósítása szerint a férfit csoportosan, felfegyverkezve, hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt másfél év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A négyéves próbaidő alatt a férfit pártfogói felügyelet alá helyezik - ha az ítélet jogerőre emelkedik -, s ez idő alatt "köteles magát távol tartani olyan tömegrendezvényektől, amelyeken a résztvevők száma meghaladja az ötvenet".

- A jogállam kereteit feszítené szét az, hogy ha a büntető igazságszolgáltatás nem a törvény legnagyobb szigorával lépne fel az ilyen és ehhez hasonló cselekményekkel szemben - hangsúlyozta a bíró.

Az MTI tegnap számolt be a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiuma vezetőjének szavairól is. Eszerint a grémium foglalkozik azzal az ombudsmani beadvánnyal, amely jogegységi eljárást javasol a tojásdobálások egységes megítélésére. Kónya István emlékeztetett rá, hogy a jogegységi eljárás lefolytatásának szigorú előfeltételei vannak, így többek között az, hogy legyenek ugyanazon jogkérdésben egymásnak ellentmondó bírósági döntések. A tojásdobálások tekintetében erről egyelőre nincs tudomása Kónya Istvánnak, csupán rendőrségi, illetve ügyészségi megszüntető határozatokról. De az LB büntetőkollégiumának ülésén is napirendre kerülhet az a kérdés, hogy mikor követhet el szabálysértést vagy bűncselekményt az, aki mást tojással dobál meg.

újabb ítélet

Egy év és hét hónap, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken egy férfit, aki a melegfelvonuláson utcaköveket dobált a rendőrök felé. Az ítélet nem jogerős.

 A bíróság elrendelte, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés négyéves időtartama alatt a férfi pártfogó felügyelete alatt álljon. A próbaidő alatt a vádlott köteles távol tartani magát minden olyan tömegrendezvénytől, amelyen a résztvevők száma meghaladja az ötvenet. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a védő enyhítésért fellebbezést jelentett be.

A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: aggály nélkül bizonyított, hogy a melegfelvonuláson a férfi a Hősök tere és a Kós Károly sétány között a rendőrökre támadt és két alkalommal súlyos utcakövet dobott feléjük. Mint mondta, a csoportos elkövetés minősített esete azért szerepel az ítéletben, mert a férfi 200-300 másik ember társaságában követte el a bűncselekményt; a felfegyverkezés megállapítását pedig az indokolja, hogy az elhajított utcakő olyan eszköz, amely alkalmas az élet kioltására. A felfegyverkezés tényállásának megállapításához egyébként már az is elegendő lett volna, ha csak birtokolja a követ és nem dobja el - tette hozzá.

Enyhítő körülményként a beismerő vallomást, a megbánást és a férfi sérüléseit vették figyelembe, súlyosbítóként pedig - a többi közt - a csoportos elkövetést és a köznyugalom megzavarását emelte ki a bíró. Rámutatott arra, hogy a tömegpszichózis mint enyhítő körülmény ebben az esetben nem vehető figyelembe, mert a férfi önként ment a helyszínre és végig az első sorban állt.
"Aki rendőrökre támad, annak a törvény szigorával kell számolnia - fűzte hozzá a bíró.

A férfi vallomásában elmondta: kíváncsiságból meg akarta nézni a melegek felvonulását, ezért ment a Hősök terére, ahol délután öt óra körül a tömeg hatására "elborult az agya" és "magával sodorta a tömeg". Elmondása szerint nem akart sérülést okozni a rendőröknek.

A tárgyaláson több videofelvételt is lejátszottak a július 5-én randalírozókról, ezeken a férfi felismerte magát, amint obszcén jeleket mutogat és macskakövet dob a rendőrök irányába. A védő kérését, amelyben a jogi képviselő védence próbára bocsátását indítványozta, a bíróság elutasította.

(MTI)

 

A gránátdobást elismerte, a műanyag széket viszont csak
A gránátdobást elismerte, a műanyag széket viszont csak "elejtette"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.