Hazahozták az Afganisztánban hősi halált halt tűzszerész holttestét

Hazahozták az Afganisztánban hősi halált halt Nemes Krisztián holttestét. A posztumusz tűzszerész őrnagy földi maradványait szállító AN-26 katonai szállító repülőgép 16 órakor landolt a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén.

A bázison jelen volt Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A katonai szállítógép Nürnbergből hozta Pápára Nemes Krisztián őrnagy holttestét. Afganisztánból Németországba a német légierő gépe szállította a koporsót. 

A repülőtéren katonai tiszteletadással fogadták a tűzszerész őrnagy földi maradványait. A repülőgépről tűzszerész bajtársak hozták le a nemzetiszínű lobogóval letakart koporsót, s Hajdu Gábor ezredes, a magyar tűzszerészek parancsnoka jelentést tett Szekeres Imre miniszternek.

A hősi halált halt Nemes Krisztián földi maradványainak fogadásán ott voltak a családtagjai, közeli rokonai, valamint sorfalat álltak a bajtársai, a Magyar Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj katonái, továbbá a Budapest Dísz Zászlóalj.

A repülőgépről kiemelt koporsót gépjárműre helyezték, a gépkocsit Szekeres Imre, Havril András, Tömböl László, a honvédség más vezetői, illetve a hozzátartozók kísérték - díszőrök sorfala között - a dísz zászlóalj elé. Eközben a Magyar Honvédség Központi Zenekarának gyászindulója szólt. A katonai tiszteletadást követően pedig a Himnusz hangzott el.

A koporsót szállító gépkocsit katonai kísérettel vitték ki a pápai repülőbázisról.

Taligás Antal, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztályának munkatársa azt közölte a sajtó képviselőivel, miszerint a gyászoló család kérése az, hogy a sajtó ne adja közre a temetés helyszínét.

A 32 éves Nemes Krisztián július 12-én Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét. A tűzszerész századost a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz őrnaggyá léptette elő.

Nemes Krisztián az Afganisztánban szolgáló magyar tűzszerész misszió második halálos áldozata.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.