Haverok, holding, mutyi? - debreceni cégek hálóját firtatja a MSZP

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezetői és több helyi vállalkozás  közötti megengedhetetlen összefonódást gyanítanak a helyi szocialisták - derült ki az MSZP két debreceni alelnökének  csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. A vagyonkezelő szerint valótlanságokat állítanak.


Bassel Ferenc Zsolt és Varga Zoltán szerint "az elmúlt hónapok történései felvetették a gyanút, hogy a Debreceni  Vagyonkezelő Zrt. körül nincs minden rendben".

A Lycium Hotel, illetve az Airport-Debrecen Kft. szerződéseivel  kapcsolatosan az MSZP debreceni szervezete már korábban aggodalmának  adott hangot, miszerint a várost több százmilliós kár érte a holding  magáncégekkel kötött szerződései következtében. Ezt a holding  vezetői a sajtó hasábjain ugyan kategorikusan cáfolták, azonban  ígéretükkel ellentétben, a későbbiekben mégis elzárkóztak attól,  hogy a vitatott szerződésekbe betekintést engedjenek - mutatott rá  Bassel Ferenc Zsolt.

Hozzátette: a holding vezetőinek a betekintés megtagadásakor  adott ködös nyilatkozata, amelyben "a tulajdonos - ez esetben  Debrecen város közgyűlése - érdekeinek védelmére" hivatkoztak, újabb  kérdésekre, újabb gyanúra adott okot.

Vajon mit takargatnak a vagyonkezelő vezetői Debrecen  nyilvánossága előtt? Nem mögöttes üzleti, üzlettársi kapcsolatok  felszín alatt tartása indokolja-e a holding vezetőinek elzárkózását?  - tette fel a kérdést a szocialista politikus.

Varga Zoltán szerint "egy gazdasági hetilap 2008.07.12-i  tényfeltáró cikke pontot tett a találgatásokra".
"A legrosszabb gyanúnk igazolódott be. A lap által bemutatott  'kapcsolati háló' figyelmes szemlélő számára ismerős oligarchikus  viszonyokat sejtet. Kiderül belőle, hogy a debreceni vagyonkezelő  vezetőinek néhány tagja nagy valószínűség szerint nemcsak baráti, de  üzleti, üzlettársi kapcsolatokat is ápol olyan cégek vezetőivel,  tulajdonosaival, akikkel a vagyonkezelő több éve szerződéses  viszonyban áll" - vélekedett Varga Zoltán.

Az MSZP debreceni alelnöke szerint joggal merül fel a kérdés:  igazak-e a gazdasági hetilap információi, miszerint a debreceni  vagyonkezelő elnök-vezérigazgatója a Rábé-Porta Kft.-én keresztül  közvetlen üzleti kapcsolatban volt annak a Nagymester Kft.-nek a  tulajdonosával, aki a repülőtéri bontási-mentesítési munkák  milliárdos szerződéseinek (melybe a betekintést meggátolták a  holding vezetői) ellentételezéseként 65 éves bérleti jogot kapott a  repülőtér környéki legértékesebb ingatlanokra.

Ezek a szerződések az Airport Debrecen Kft. és a Nagymester Kft.  között mind szabályosságukban, mind értékükben jelenleg is  vitatottak - állítja Varga Zoltán.

Feltette továbbá a kérdést: mennyiben etikus az, hogy olyan  cégekkel köt milliárdos szerződést a Debrecen vagyonát kezelő  részvénytársaság, amelynek tulajdonosai, vezetői nyilvánvalóan  szoros üzleti kapcsolatokat ápolnak az igazgatóság tagjaival?

"Ezek után mivel kívánják igazolni a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.  vezetői, hogy nem az önös érdek, a "haveri mutyi", hanem a  tulajdonos - azaz Debrecen városának -, érdekei alapján köttetnek a  holding szerződései a volt és jelenlegi barátokkal, üzlettársakkal?  - zárta a kérdések sorát a szocialista politikus, reményét fejezve ki, hogy végre választ is kapnak a debreceniek ezekre a kérdésekre.

Miközben az országban példaértékűnek tartják a debreceni önkormányzati vagyonkezelést, a Magyar Szocialista Párt debreceni képviselői folyamatosan támadják a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t, s ezzel a város fejlődését.
Tudatos csúsztatásaik alkalmasak arra, hogy gazdasági és üzleti hátrányt okozzanak a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nek és tagvállalatainak - reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra a vagyonkezelő.
"A szocialisták mai sajtótájékoztatójának egyetlen igaz mondata volt, amely a nyilvános cégbírósági bejegyzésekből bárki számára elérhető: Sásdi András, az igazgatóság elnöke 2002-ben 3 hónapig alapítóként tulajdonostársa volt Nagy Istvánnak egy olyan cégben, amely gazdasági tevékenységet ebben az időszakban nem folytatott" - olvasható a nyilatkozatban. A holding szerint a sajtótájékoztató többi része azonban ismételten valótlan állításokat tartalmaz.
A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának tagjai döntéshozataluk során mindig Debrecen város, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatainak üzleti érdekeit tartják szem előtt. Ezt igazolják a cégcsoport eredményei is, hiszen a tavalyi esztendőt 19 milliárd forintos árbevétel mellett 1,4 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel záró önkormányzati holding az elmúlt években 34 milliárd forintot fordított debreceni fejlesztésekre. Az országosan tapasztalható önkormányzati vagyonvesztéssel szemben Debrecen város vállalkozói vagyona évről-évre gyarapszik.
A repülőtér területének bérbeadásával kapcsolatban ismételten hangsúlyozzák: nyilvános, a sajtóban meghirdetett pályázat útján kötött megállapodást az Airport Debrecen Kft. a Nagymester Kft.-vel. Debrecen jegyzője a területrendezéssel kapcsolatban vizsgálatot rendelt el a város polgármesterének felkérése - a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére -, amelynek eredménye azt igazolja, hogy semmilyen törvénytelenségről, vagy gazdaságilag előnytelen jogügyletről nincs szó. Két független igazságügyi szakértő dokumentumba foglalt álláspontja szerint a repülőtéren elvégzett munkáknak a pályázattal elért ellenértéke lényegesen alacsonyabb a piaci áraknál, az Airport Debrecen Kft. pénzt takarított meg a városnak - zárul a vagyonkezelő holding nyilatkozata.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.