Egészségügyi iránymutató

Csak látszólagosak az ellentmondások, Pesti Imre szerint Orbán Viktor nem írta felül a Fidesz-választmány tavalyi, az egészségügyi privatizációról szóló határozatát.

Továbbra is zavar tapasztalható a Fidesznél az egészségügyi kérdések kezelésében - közölte tegnap Török Zsolt. A szocialista képviselő emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor levelet küldött Habis László egri polgármesternek; e szerint a magántőkének csak szakmai alapon, szigorú korlátok mellett, a közösségi tulajdon többségben maradása esetén van helye az egészségügyben. Ugyanakkor a Fidesz elnöke azzal a Kékessy Dezsővel ápol szoros kapcsolatot - emlékeztetett Török Zsolt -, aki a Diagnosztikum Zrt.-n keresztül a vidéki kórházak jelentős részében a diagnosztikai labortevékenységből eddig úgy ötmilliárd forintos szeletet "szakított ki". Török Zsolt szerint a Fideszben küzdelem dúl: Orbán Viktor és Varga Mihály küzdelme az üzleti érdekek vagy a pártérdekek kiszolgálásáról, míg Pesti Imréé és Mikola Istváné két különböző lobbicsoport harcáról szól.

Lapunk a Fidesztől arra várt választ: az egri polgármesternek küldött levelével Orbán Viktor felülírta-e a Fidesz-választmánynak azt a tavaly őszi határozatát, amely előírta a fideszes polgármestereknek: ha az egészségügyi intézményeket gazdasági társasággá alakítják, garantálni kell, hogy a társaság tulajdonosa 100 százalékban az önkormányzat legyen, míg a levélben csak többségi tulajdonról tesz említést.

Pesti Imre, a Fidesz egyik meghatározó egészségpolitikusa szerint az ellentmondás látszólagos, a Fidesz álláspontja változatlan. - 1998 óta egyértelmű, hogy a többségi közösségi tulajdon mellett megjelenhet kisebbségi magántulajdon is az egészségügyben. A Fidesz arról beszél, hogy a szolgáltatásban jelen lehet kisebbségben a magántőke, a finanszírozásban, a biztosítók esetében viszont nem - közölte. A tavaly őszi választmányi döntésről közölte: az a több-biztosítós modell kialakulása előtt született, mert úgy vélték, a biztosítók a kórházakban szeretnének "bevásárolni". Egy százszázalékosan az önkormányzat tulajdonában lévő intézmény nagyobb eséllyel tud egyezkedni a biztosítókkal a betegek javára, mint egyenként a magánbefektetők. A változás ideje alatt tartottuk ezt egyértelműen fontosnak - tette hozzá Pesti Imre.

- Akkor ez a párthatározat már nem is érvényes? - kérdeztük a politikust, aki úgy válaszolt: "Kérdés, hogy valóban vége van-e a több-biztosítós modellről szóló történetnek, megvárnánk a népszavazás végét." Most a Fidesz úgy tudja elképzelni, hogy a magántőke jól kontrollált kisebbségi tulajdont szerezzen valamelyik egészségügyi intézményben, ha ez a helyi közösségnek, a kórháznak és betegeknek okvetlenül közös érdeke. A választmányi határozatot - egyfajta iránymutatóként - tegnap ismét kiküldték az összes fideszes választókerületi elnöknek és polgármesternek.

Pesti Imre a fideszes lobbiharcokról szóló szocialista véleményeket durva csúsztatásnak nevezte, a Kékessy Dezső érdekeltségébe tartozó diagnosztikai szolgáltatások kapcsán pedig annyit mondott: az egészségügyben bizonyos részszolgáltatásokat már a '80-as évek végétől kiszerveztek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.