Brüsszeli "zöld" a filmeknek

A magyar filmtámogatás 2013 végéig tartó programjára tegnap ütötte rá pecsétjét az Európai Bizottság. Ezzel jóváhagyták a júniusban törvénnyel elfogadott új szabályokat. Több tízmilliárdos bevételt jelent ez évente a hazai filmiparnak.

Szakmai berkekben tudni vélik, szinte az utolsó napokig kérdéses volt, nem húzódik-e tovább a magyar program jóváhagyása, mert Brüsszelből újabb és újabb információkat kértek. Végül az unió versenyjogászai bólintottak, mire tegnap az Európai Bizottság formálisan is elfogadta a magyar előterjesztést. Ez azt jelenti, hogy Magyarország hat évig támogatást adhat itthon készülő hazai és külföldi produkcióknak, ami jelentős bevételt hozhat a filmiparon kívül más ágazatoknak is.

Brüsszeli tudósítónk, Szőcs László jelentése szerint Neelie Kroes versenypolitikai biztos ez alkalomból nyilatkozta: - A kulturális tartalmú európai filmek fontos szerepet töltenek be társadalmunkban. Örömmel tölt el, hogy az eredeti program ideiglenes bizottsági jóváhagyása óta a magyar hatóságok "kulturális kritériumokkal" egészítették ki filmszakmai támogatási programjukat.

Egészében 231 millió eurós magyar programról van szó, amely az adókedvezmény mellett a többi közt filmgyártáshoz, -terjesztéshez, valamint az artmozik üzemeltetéséhez és filmfesztiválok szervezéséhez nyújtott közvetlen támogatásokat is magában foglal. A "kulturális kritériumok" azt hivatottak biztosítani, hogy a tagállamok ne bocsátkozzanak korlátlan konkurenciaharcba a kereskedelmi produkciók piacán, ahelyett hogy saját nemzeti filmiparuk számára teremtenének lehetőséget a minőségi versengésben való részvételre.

Ami a pénzügyi részleteket illeti, az idei évben adókedvezményre 3 milliárd, filmfejlesztésre és -előkészítésre 225 millió, filmgyártásra 3,014 milliárd, filmterjesztésre 256 millió, artmozik üzemeltetésére 220 millió, filmfesztiválokra és egyéb célokra 199 millió - öszszesen csaknem 7 milliárd forintot - költhet az ország. Az összeg az inflációs előrejelzésnek megfelelően növekszik évente.

Valójában az állami filmtámogatás ennél több is lehet - tudtuk meg Sámuel Balázstól, a Brüsszellel tárgyaló egyik hazai szakértőtől. Több tétel - például a filmarchiválás, a filmes kiadványok megjelentetésének a költsége - nem szerepel a keretösszegben, mert ezek a tevékenységek nem befolyásolják a nemzetközi versenyt. A szakértő elmondta, az uniós jóváhagyás alapján július 31-én léphet hatályba az új támogatási szabályozás, amelyet az Országgyűlés már júniusban elfogadott. Az idei igényekre már alkalmazni kell.

A közvetlen filmgyártási támogatásban a legjelentősebb újdonság, hogy a támogatáshoz a produkciónak "kulturális teszten" kell átesnie, amelynek alapján pontozzák, témája a magyar vagy az európai kultúra körébe tartozik-e; az itteni szokásokat, életmódot mutatja-e be; itt van-e a helyszíne a cselekménynek; köthető-e
európai kulturális környezethez vagy művészeti alkotáshoz és így tovább. Az elérhető 32-ből legalább 16 pontot kell elérnie az alkotásnak ahhoz, hogy az állam támogathassa. Másrészről az eddigi közvetett támogatás, a 20 százalékos adókedvezmény is megmarad, sőt kibővül, mert koprodukciós filmnél a külföldi költség egy része is figyelembe vehető.

- Hatalmas lépés, korrekt, vállalható megállapodás - kommentálta a jóváhagyás hírét Krisán László, az etyeki Korda Stúdió vezérigazgatója. Következő feladatnak nevezte, hogy visszaszerezzék a bizalmat a külföldi megrendelőknél, akik több mint fél éve kivárnak, lesz-e magyar filmtámogatás. A Korda intenzív tárgyalásokat folytat európai és amerikai filmes megrendelésekről, és most már szeretné befejezni víz alatti fölvételekre is alkalmas gigastúdióját.

- A magyar filmtámogatás átesett az uniós hitelesítésen, biztonságosan folytatódhat - jegyezte meg Taba Miklós, az adókedvezményre jogosultságot igazoló KÖH Filmiroda vezetője. De kétségtelen, most újra kell indítani a rendszert, amely az idén eddig takarékosan működött.

Kiadott támogatási igazolások (a közvetlen filmgyártási költség 20 százaléka) Forrás: KÖH Filmiroda

2007 5644millió forint
2008. jún. 6-ig 1693millió forint

Közvetlen magyarországi filmgyártási költség

2007 57436millió forint
2008. máj. 30-ig 19808millió forint

Az etyeki Korda Stúdió most megpróbálja visszaszerezni a külföldi megrendelők bizalmát
Az etyeki Korda Stúdió most megpróbálja visszaszerezni a külföldi megrendelők bizalmát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.