A Hezbollah a két izraeli katona holttestét adta át

A libanoni Hezbollah szerdán átadta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a 2006-ban Libanonban  elrabolt két izraeli katona földi maradványait az Izraellel kötött fogolycsere-megállapodás keretében - közölte a síita szervezet egyik tisztségviselője.

Az öt libanoni fogolyért, illetve mintegy kétszáz arab gerilla maradványaiért cserébe a Hezbollah visszaad két izraeli katonát, akit 2006 júliusában ejtett fogságba. 1991 óta ez a nyolcadik  fogolycsere a két fél között.

A két katona sorsáról sokáig nem lehetett biztosat tudni, de az izraeli kormány azt feltételezte, hogy meghaltak. Egy libanoni újság kedden azt írta, hogy az egyik katona még fogságba esésének napján meghalt, a másik pedig megsebesült, és  nem tudni, hogy vele mi történt. A síita mozgalom az utolsó pillanatig hallgatott a két katona  sorsáról, de a halálukról szóló izraeli értesüléseket a Hezbollah  televíziója, az al-Manar még a koporsók átadása előtt megerősítette. 

A fogolycserét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül  bonyolítják le, a művelet szerdán délelőtt, helyi idő szerint 9  órakor meg is kezdődik. A fogolycserét a libanoni Nakúra és az izraeli Rós-Hanikra között bonyolítják le. 

- Annak ellenére, hogy háborút indítottak ellenünk, átadjuk Ehud Goldvasszert és Eldad Regevet - mondta Vafik Szafa a két izraeli katona koporsója előtt.

A koporsók a Hezbollah gépkocsioszlopával érkeztek meg Nakúra  határvárosba, s ott adták át az ICRC megbízottainak, akik saját  járművükön szállították tovább a katonák földi maradványait. 

A két, fogságba esett izraeli katona háza előtt összegyűlt  családtagok, barátok és szomszédok könnyekben törtek ki, amikor a  tévéképernyőn meglátták a fekete koporsókat. "Ezért megfizetsz,  Naszrallah" - mondták többen a zokogó, imádkozó, hajukat tépő  gyászolók közül a két észak-izraeli településen, Haszan Naszrallah  sejkre, a Hezbollah vezetőjére utalva

A Hezbollah gerillái 2006. július 12-én ejtették fogságba izraeli területen a libanoni határ közelében Ehud Goldvasszer és  Eldad Regev izraeli tartalékos katonákat, akiket magukkal hurcoltak  Libanonba. Izrael ezt követően háborút indított a Hezbollah ellen. A  34 napig tartó összecsapásokban mintegy 1200 libanoni és 160 izraeli  vesztette életét.

Azonosították a holttesteket
Az izraeli hadsereg orvos szakértői megerősítették, hogy a 2006 nyarán elrabolt két izraeli katona földi maradványait adta át a libanoni Hezbollah síita szervezet a szerdai fogolycsere keretében - jelentette be az izraeli hadsereg. Ehud Goldvasszer és Eldad Regev családját tábornokok keresték fel, hogy tájékoztassák a hozzátartozókat az azonosítás eredményeiről - közölte egy katonai szóvivő. A hivatalos bejelentés előtt az izraeli közszolgálati rádió már beszámolt arról, hogy a többórás azonosítási vizsgálat során kétséget kizáróan megállapították: a két tartalékos katona földi maradványait adta át a síita szervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán (ICRC) keresztül.

Folytatódik a fogolycsere
A földi maradványok azonosítása után folytatódik a fogolycsere: Izraelnek most át kell adnia - szintén az ICRC közvetítésével - öt libanoni foglyot, valamint 199 libanoni és palesztin fegyveres földi maradványait.

Simon Peresz izraeli államfő még kedden kegyelemben részesítette a foglyokat, akiket a fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta, hogy az államnak kötelessége hazahozni katonáit.

A szabaduló rabok között van a Palesztinai Felszabadítási Fronthoz tartozó Szamir Kantar, akit 1980-ban ötszörös életfogytiglanra s további 47 évre - összesen 542 év börtönbüntetésre - ítéltek, mert 1979-ben Észak-Izraelben megölt egy izraeli rendőrt, egy polgári személyt, és puskatussal agyonverte annak négyéves kislányát.

A másik négy fogoly az 1981-ben született Maher Kuráni, akit 2006. július 29-én fogtak el a dél-libanoni Sihin faluban; az 1985-ben született Huszein Szleimán, aki szintén Dél-Libanonban került fogságba, valamint az 1987-es születésű Mohammed Szurúr és Hodr Zajdán. Mindannyian a 2006 július-augusztusban vívott háborúban estek fogságba, amelyet a két katona elrablása és észak-izraeli településeket ért sorozatos rakétatámadások után indított Izrael a Hezbollah ellen. 

Korábbi hírek szerint a szerdai fogolycsere első szakaszában, délelőtt Izrael nyolc fegyveres földi maradványait már átadta a Hezbollahna

Libanon ünnepel

 

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom az  "ellenállás és a Hezbollah nagy győzelmének" nevezte szerdán a  foglyok és a holttestek cseréjét. Nabíl Kauk, a Hezbollah  dél-libanoni vezetője már előző nap kijelentette, hogy a  fogolycseréhez adott hozzájárulás Izrael vereségének hivatalos  beismerése. Azt mutatja, hogy Izrael katonai és politikai téren megalázó vereséget szenvedett a libanoni ellenállástól.

Libanonban szerdán munkaszüneti nap van a fogolycsere  tiszteletére. Az Izraelben kiszabadult rabokat vörös szőnyeggel fogadták a repülőtéren. Michel Szulejman államfő, Fuád Szinjóra miniszterelnök és a kormány is kivonult az öt férfi fogadására, akit helikopteren szállítottak a város repülőterére. Jelen voltak a nagy politikai frakciók tagjai, köztük az Hezbollah ellenfelei is. Szulejman hősöknek nevezte az egyenruhában feszítő kiszabadult foglyokat.

Bejrút síiták lakta déli városrészében színes zászlókat lobogtató tízezrek ünnepelték szerda este az Izraelből kiszabadult foglyokat. Megjelent a helyszínen Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezére is, aki egyébként ritkán mutatkozik nyilvános helyen, s január óta nem is látták őt.

Michel Szulejman elnök "hősnek" nevezte a hazatérőket, köztük a gyermekgyilkos Szamir Kantart. "Hazatérésetek újabb győzelem" - jelentette ki, és hozzátette: "azt mondom Szamir Kantarnak és társainak, hogy joguk van büszkének lenniük a hazájukra, a fegyverükre, és az ellenállásukra". 

Simon Perez: Szégyen Libanonra...

Simon Peresz izraeli elnök a terroristák ünnepélyes libanoni fogadtatását szégyenletesnek minősítette. "Látom, hogy Libanonban hivatalos győzelmi ünnepséggel fogadják Kantart, a gyilkost, aki puskatussal szétverte a négyéves Einat fejét, és sohasem mutatott megbánást... Szégyen Libanonra" - jelentette ki egy rövid jeruzsálemi ceremónián.

(MTI)

Átadták a két izraeli katona holttestét a fogolycsere-megállapodás keretében
Átadták a két izraeli katona holttestét a fogolycsere-megállapodás keretében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.