A klarinét felel neki

Ha az olvasó netán pontosan tudná, mi az a zúgattyú, pörgettyű vagy bébic, kevésbé lesznek számára érdekesek az alábbi sorok, amelyek a hangszerkészítő-muzsikus Mandel Róbert közelmúltban megjelent, igen szép könyvéről, a Magyar népi hangszerek címűről (Kossuth) szólnak.

Magam nem voltam ebben a szerencsés helyzetben, úgyhogy e műből tudtam meg, a zúgattyú arasznyi vékony falapocska, amely madzagon forgatva surrogó (vagy burrogó?) hangot kelt - felnőttek madarak csalogatásához használták. A pörgettyű egy zsinórral átfűzött gomb, amelyet a zsinór feszítésével ugyancsak surrogtatni lehet. A bébic egyszerű fasíp, vadászatnál sikoltó hangot keltettek vele.

A mindennapi hangkeltő eszközök után sorakoznak föl azok az aerofon (levegővel megszólaltatható) hangszerek (a húrosok vagy a membránhatásúak - dob, köcsögduda - mellett), amelyeket a népélet különböző alkalmain zenélésre használtak. Nehogy az olvasó csupa "primitív" instrumentumra gondoljon, megtudható például, hogy a fa- és rézfúvósokon vagy a hegedűn kívül a hárfa is hazai népi hangszer. Ezt is, mint a többit, leírja Mandel.

A könyv érdekességét azonban nem ez adja elsősorban. Hiszen a népzenekutató Sárosi Bálint évtizede utoljára megjelent Hangszerek a magyar néphagyományban (Planétás Kiadó) című munkája lényegében ugyanezt tette. (Szembetűnő persze, hogy Sárosi óvatosabban fogalmaz. Nem "magyar népi hangszerekről" ír, és meg is magyarázza: a magyarság kezén rövidebb-hosszabb ideje forgó hangszerek általában keleti vagy nyugati közvetítéssel jutottak hozzánk. Ettől persze Mandel könyvének címe sem pontatlan.) A Kossuth könyve azonban nemcsak a szövegben föltáruló zenei világgal figyelemkeltő, hanem tárgyi és látványvilágával is. Kár, hogy hanganyag nem társul hozzá.

Szakszerűen és mívesen létrehozott album. Részben a mai divatot követő nagy alakú tárgyfotók okán (Hász András munkái), amelyek kívánatossá teszik a bemutatott hangszereket, az olvasó szeretné megfogni, megsimogatni őket. Részben pedig olyan néprajzi dokumentumfotók révén, amelyek a XIX-XX. századi muzsikáló embereket mutatják be. Helyenként egészen riportszerűen, az olvasó már-már hallani véli, amint a vonó fölsikolt a hegedűn, s a klarinét felel neki. Kedvenc képem ezek közül az a kétalakos kávéházi jelenetet ábrázoló, amelyen egy klarinétos állva fújja egy kis asztalnál, és egy ünneplőbe öltözött, falusi fiatalember ülve, üveg bor mellett hallgatja, a távolba révedve.

A Mandel tervezte könyv modern könyvművészeti és ismeretterjesztési irányt képvisel, és hézagpótló mű. Sárosié ugyanis már nem kapható.

Mandel Róbert:  Magyar népi hangszerek Kossuth Kiadó,  175 oldal, 6500 forint
Mandel Róbert: Magyar népi hangszerek Kossuth Kiadó, 175 oldal, 6500 forint
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.