Kobra, fáradjon a színpadra!

Ezen a nyáron ötödik alkalommal rendezik meg a Dankó Pista Fesztivált a szegedi Csillag börtönben. A július 14-én tartott Ki mit tud? sajátos díjai közé fenyítéseltörlés és riporteri autogram is került.

A Csillagban ritka vendég a felszabadult hangulat. Fogvatartottnak és fegyőrnek nem szokása kiesni a rá osztott szerepből. Pedig néha nem árt csak arra figyelni, hogyan énekli a másik szürke nadrágos ember a "Hogyha nékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre" kezdetű nótát. Mesélték: van olyan elítélt, akinek sok év után akkor csillapodott a depressziója, amikor elkezdett újra gitározni. A július 14-i Ki mit tud?-ra tizenhárom fogvatartott jelentkezett. Bár a börtönfesztivál névadója Dankó Pista, a 150 éve született szegedi cigányprímás és nótaszerző, a versenyzők többsége nem az ő nótáit választotta - valószínűleg azért, mert nemigen ismerik őket. Hegedűvel sem próbálkoztak - a meglévőnél talán több előképzettséget igényelt volna Dankó Pista hangszere. A "mulatós" gitárt viszont elég jól kezelték.

A produkciók sorát megnyitó Hajzer Lajos spanyol slágereket adott elő. Amikor kevesellte a teljesítményére adott pontokat, elénekelt még egy spanyol dalt - a zsűri azonban nem hatódott meg, és nem emelt a pontszámon. Kobra, fáradjon a színpadra! - szólította a műsorvezető, Bozó Bea sajtóreferens Lakatos Istvánt, aki az Álmot láttam az éjjel című dalt adta elő. A következő produkcióban külön kellett pontozni a Zsolt nevű szteptáncost és a zenekart, amelynek szólistája, a Matyinak becézett elítélt elemi erővel adott elő cigány népdalokat és slágereket. Solymos Gyula 73 éves fogvatartott először elénekelt egy Dankó-nótát - jól elhúzva a refrént: "Hideg szobor vagy, meg sem értenéd!" Ezt követően Dankó Pista emlékére írt terjedelmes költeményét olvasta fel: Szeged népe hideg szobor, meg sem értené (mármint a nótaszerzőt), állapította meg a költő, aki további keserű sorokba öntötte tapasztalatait. A galád világ életre keltette újra Szodomát, szavalta a rabruhában figyelő közönségnek. Minden zsűritagtól nyolc pontot kapott a maximális tízből.

Furcsa volt látni, ahogyan a Csillag börtön színpadán kisebbfajta csoda történik. Fölmentek a színpadra tüskehajú, kigyúrt, teletetovált, mogorva fickók, és először nagyon izgultak. Volt, amelyik föllökte a mikrofont, más túl erősen kiabált bele - de aztán egyik percről a másikra zenélő, éneklő, másokra hatni akaró emberek lettek. Zsolt, a szteptáncos arcán felengedett a feszültség. Már nem a lábait nézte, hanem a zsűrit, tagjai közt a gyönyörű, fiatal riporternőt, Papp Nórát, akinek jelenléte inspirálólag hatott a kemény férfiakra. Meg a közönség soraiban az öccsét, akiről később elérzékenyülve jelentette be, hogy már augusztus 2-án szabadul. Mi pedig a szteptáncos ördöngös lábát néztük, rajta a szürke darócnadrág alatt villogó tükörfényes lakkcipőt, amelyet nevelőtiszti engedéllyel vehetett föl az otromba bakancs helyett a produkció idejére. Azután a Matyi nevű elítéltet, akinek elemi erő van a hangjában, és aki újra meg újra magához ragadta a mikrofont, hogy ne érjen véget a pillanat, amikor mindenki őrá figyel.

Patály Róbert gitáros-énekest hagyták utoljára, aki esélyes lehetne egy Megasztár- műsorban is; minden zsűritagtól tíz pontot kapott. A szégyellős, büszke, szorongó mosoly, ahogyan a zsűri értékelését várták, ugyanolyan volt, mint akármely sztárcsinálón, ahol az önbecsülés mellett a leendő világhír múlhat a győzelmen. A műsor közös örömzenével zárult; mindenki nevetett, fel volt dobva. A Csillagban átlagosan tizenhárom évet ülnek az elítéltek - talán jobb is, hogy nem tudtuk a börtön-Ki mit tud? sztárjairól, melyikük miért került a rács mögé.

A győztesek a Bába és Társai Kiadó Dankó Pista-kiadványait kapták jutalmul. Ennek a cégnek az ügyvezetője a zsűrielnök, Majzik István, aki egyben a Magyar Nótaszerzők és -énekesek Dél-magyarországi Egyesületének is elnöke. Jobban örültek azonban Kiszely Pál dandártábornok, börtönigazgató, szintén zsűritag különdíjának. A parancsnok ajándékát nagy ováció fogadta: minden versenyző választhatott, családi beszélőt, fenyítéseltörlést vagy dicséretet szeretne-e jutalmul. Az előadók mindannyian névre szóló oklevelet kaptak, s még egy további különdíjat is kiköveteltek maguknak: mindegyikük autogramot kért Papp Nórától az oklevelére.

Csillag születik a szegedi Csillag Ki mit tud?-ján
Csillag születik a szegedi Csillag Ki mit tud?-ján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.