Bush botrányos könyvtára

Egy texasi ügyvéd a Dallasban építendő George W. Bush elnöki könyvtárnak szóló kétszázezer dolláros adományra próbálta rábeszélni Aszkar Akajev volt kirgiz elnököt. Cserébe találkozó lehetőségét vetette fel Dick Cheney alelnökkel, Condoleezza Rice külügyminiszterrel és Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval.

Stephen Payne beszélgetését a kazah nemzetiségű közvetítővel videóra vette a londoni The Sunday Times inkognitóban jelen lévő riportere. A leleplező cikk nyomán a kongresszusban vizsgálat indult, mert felmerül a kormányzat külföldi befolyásolásának lehetősége.

Az elnöki könyvtárak félig múzeumok, félig tudományos kutatóintézettel kombinált levéltárak. A Bush nevét viselő lenne a tizenkilencedik ilyen intézmény, az elmúlt 75 év valamennyi elnöke gondoskodott róla, hogy politikai hagyatéka egyben maradjon. Az utóbbi évtizedekben az elnökök mandátumuk utolsó szakaszában aktívan kalapoznak, hogy "méltó" múzeumot építtethessenek saját maguknak. A Bush-könyvtárhoz 200-500 millió dollárra lesz szükség. Mivel az adományokat nem kell nyilvánosságra hozni, a múltban is felmerült, hogy a könyvtárak körül politikai korrupció történhetett. Bill Clintonról azt állítják, hogy elnöksége utolsó napján bűncselekményekért elítélt személyeknek adott kegyelmet, mert jelentős összegeket adományoztak a könyvtárának. A vádakat nem könnyű bizonyítani.

Most Payne is felháborodottan cáfolja, hogy törvénytelenséget követetett volna el. Szerinte semmilyen összefüggés nem volt a könyvtárnak szánt pénz és az Akajev számára szervezendő washingtoni találkozók között. A dallasi ügyvéd Worldwide Startegic Partners (Stratégiai Partnerek Világszerte) nevű cége internetes honlapján nyíltan dicsekszik politikai és nemzetközi kapcsolataival. Most ugyan azt állítja, hogy nem fehér házi bennfentes, ám 2003-ban elkísérte Bush elnököt egy jordániai csúcstalálkozóra és többször járt külföldön Cheney alelnökkel.

A dallasi Déli Metodista Egyetemre (SMU) tervezett Bush-könyvtárral különben is sok a baj. A humoristák évek óta viccelődnek az elnök olvasási szokásaival vagy inkább azok hiányával. Bush még be sem költözött a Fehér Házba, amikor az első pályázók már jelentkeztek a leendő könyvtár elhelyezésére. A végül befutó SMU-n azonban kisebb lázadás tört ki. A metodista egyház egyes vezetői azt kifogásolták, hogy Bush, aki kritikus döntései előtt rendre a rivális baptistákhoz fordult tanácsért, miért hozza ide a hagyatékát. Az egyetem profeszszorai közül néhányan attól tartanak, hogy a könyvtár a Bush-elnökség történetének meghamisításával fog foglalkozni. Ráadásul a mai napig bizonytalan, hogy hová kerül majd Yale Egyetem építészeti karának dékánja, Robert Stern által tervezendő épület. Az SMU-nak nincs elég területe, a szomszédos University Gardens lakónegyedből való telekvásárlás miatt pedig perek indultak.

A Metodista Egyetem főbejárata
A Metodista Egyetem főbejárata
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.