Véres nap Irakban

Legalább 28 halottja és 48 sebesültje volt annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet kedden reggel hajtottak végre az észak-iraki Baakúba közelében.

Legalább 28 halottja és 68 sebesültje volt annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet reggel hajtottak végre az észak-iraki Baakúba közelében - közölték helyi rendőrségi és kórházi források. A kamikaze-akciók célpontja az iraki hadsereg toborzója volt, az áldozatok újoncok voltak. A rendőrség szerint a merénylők a Szaad kiképző tábor bejáratánál hozták működésbe az övükre szerelt robbanó szerkezeteket.

Baakúba és környéke az iraki al-Kaida terrorista szervezet egyik bázisának számít. Az Iránnal határos, szunnita többségű Dijála tartomány, amelynek Baakúba a fővárosa, az elmúlt egy évben számos öngyilkos merénylet színhelye volt. Núri al-Máliki iraki kormányfő június végén jelentette be, hogy nagyszabású katonai akciót indítanak a tartományban az Irakban állomásozó amerikai haderők közreműködésével.

Moszulban három pokolgépes merényletben tizenketten haltak meg. Az első támadásban egy öngyilkos merénylő rendőrségi ellenőrző pontnál hozta működésbe a robbanó szerkezetet. Itt nyolcan haltak meg, egy rendőr megsebesült. Egy másik helyen a támadó a testére erősített pokolgépet robbantotta fel. Négyen meghaltak, öten megsebesültek. A város egy harmadik pontján parkoló autóba rejtett pokolgép robbant fel, hatan megsebesültek.

A bagdadi amerikai parancsnokság bejelentette kedd este, hogy elfogták a robbantásos merényletek egyik fő szakértőjét, aki a gyanú szerint iráni kiképzést kapott.

Az illetőről azt feltételezik, hogy robbantási szakértőkből álló sejtet vezetett Bagdadban. Harc nélkül fogták el. A gyanúsított állítólag a Hezbollah radikális síita szervezethez kötődik. A Hezbollah fő bázisa Libanonban van, de szoros kapcsolatban áll Iránnal. Teheránt azzal vádolják az amerikaiak, hogy onnan irányítják az iraki síita terrorcsoportok felkészítését, de az irániak tagadják ezt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.