Kórházak: a Fidesz a korábbi magánosításokat elnézi?

Papíron nincs kórház-privatizációs érdekeltsége vezető fideszes politikusoknak - egészségügyi vállalkozásaikban viszont szerepel az "üzletviteli tanácsadás" is - s ez sok mindent takarhat. Várhatóan a Fidesz-vezetés is foglalkozik a Mikola-üggyel.

Szakrendelő-privatizáció miatt zárták ki a múlt héten a Fideszből Csáki Zsigmond hevesi polgármestert és Magyar Istvánt; a párt egri elnöke ugyanis a privatizáló cég egyik tulajdonosa volt. Noha azt is lehetett hallani, hogy a Fidesz mégsem alkalmaz ilyen súlyos retorziót - a Heves megyei Markhot Ferenc Kórház eladása ellen folytatott "szabadságharc" kórház-privatizáció-ellenes szimbólummá vált, így végül pálcát kellett törni a "renitensek" fölött. Kérdés: más fideszes vezetésű (vagy többségű) önkormányzat esetén miért nem követik kizárások egy-egy kórház üzemeltetési jogának a kiszervezését; illetve vezet-e "fideszes" szál a kórház-privatizáló cégekhez.

A körmendi kórház üzemeltetését 2004 nyarán szerezte meg a HospInvest Kft., de a 2006-os kiválás után azt már a Medisyst Kft. működteti. A Medisyst egyik ügyvezető igazgatója Németh Attila sebész-főorvos volt, aki a körmendi kórház igazgatója lett, korábban viszont a Vas Megyei Közgyűlés egészségi bizottságának elnöki tisztét látta el - a Fidesz színeiben. Szintén a Medisyst győzött a mezőtúri kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton - más pályázó nem is volt. Egyes hírek szerint a Medysysttel való tárgyalást a fideszes kötődésű Trombitás Zoltán (aki 2006. május elsejével a mezőtúri kórház igazgatója lett) ajánlotta. Tapolcán 2007. január elsejétől ugyancsak a Medisyst által létrehozott kft. működteti a kórházat - erre Ács János fideszes polgármester (a Veszprém Megyei Közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke) tett előterjesztést. Aszódon a Medcenter Kft. nyerte el a városi szakrendelő üzemeltetésének a jogát.

Pesti Imre tegnap lapunknak azzal magyarázta a Fidesz által "elnézett" kórház-privatizációkat, hogy az arról szóló döntéseket jórészt még a 2006-os választások előtt hozták meg a fideszes önkormányzatok, s csak később vált nyilvánvalóvá, hogy az MSZP-SZDSZ-es többség több-biztosítós egészségügy létrehozását tervezi. Ezt követően született a Fidesz vezetésének "kötelező" ajánlása az egészségügyi privatizáció tiltásáról, amely most, Mikola István nyilatkozata nyomán került reflektorfénybe. Az ügy várhatóan ma a Fidesz-elnökségi ülésén is szóba kerül.

Mikola István először tavaly decemberben, a köztévé Este című műsorában, most július elején pedig Kiskunhalason vette védelmébe a HospInvestet, s megengedően beszélt a kórház működtetésének privatizációjáról. Arról fideszeseknek sincs tudomásuk, hogy a volt egészségügyi minisztert valamilyen érdekeltség kötné a HospInvesthez - azt viszont tegnap megerősítették, hogy a volt egészségügyi miniszternek közvetítő szerepe lehet a cég és a Fidesz között.

Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke Mikola Istvánnal
Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke Mikola Istvánnal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.