Még foltos a tisztasági csomag

A Fidesz támogatása hiányzott csak ahhoz, hogy elfogadják a párt- és kampányfinanszírozás szigorítását szorgalmazó törvényt. A javaslatot ősszel ismét napirendre tűzik a szocialisták - az egykori koalíciós partner SZDSZ legnagyobb örömére.

Ismét napirendre kerülhet az úgynevezett "tisztasági csomag", amelyet még Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök jelentett be tavaly októberben. Ebben szigorú korlátok közé terelt kampány- és pártfinanszírozási törvényt, a pártok ifjúsági szervezetei finanszírozásának rendezését, Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályrendszerét, vezető köztisztviselők vagyonosodási vizsgálatainak elrendelését, a főállású képviselőség megteremtését (vagyis a honatyák eltiltását minden más munkától) és a képviselői tiszteletdíjak rendezését ígérte a kormányfő. Ezeket azonban csak részben sikerült teljesíteni.

Az MSZP-ben elsősorban a főállású képviselőség "verte ki a biztosítékot"; a polgármester-képviselők hevesen - és végül eredményesen - tiltakoztak. Ezt a tételt egyelőre kivették a tisztasági csomagból. Bennfentes forrásokból úgy tudjuk: az ezzel kapcsolatos javaslat valamelyik fiókban fekszik, s ha az MSZP-n múlik, nem is veszik elő többé.

A szocialistáknál munkacsoportok alakultak a hét ponttal kapcsolatos javaslatok kidolgozására. Ezek beemelték a Fidesz által felvetett ötletek egy részét is. A hét pontból azonban csak hármat sikerült törvénnyé formálni, a kétharmados kérdések el sem jutottak a szavazásig. A képviselői tiszteletdíjak (költségtérítés stb.) rendezése kapcsán a párton belüli morgolódás ellenére a kormányoldal érdemi javaslattal állt elő, a Fidesz azonban jelezte: kivonja magát a tárgyalások alól, így lehetőség sem volt a megegyezésre. Ebben nem is várható előrelépés. Tény ugyanakkor, hogy törvény született: pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt, a fontos köztisztviselőknél vagyonosodási vizsgálat legyen, és szigorítottak az összeférhetetlenségi szabályokon is.

A Népszabadság úgy tudja, hogy valószínűleg már szeptemberben, ismét napirendre kerül a párt- és kampányfinanszírozás kérdése. A szocialista oldalról Tóbiás József és Puch László nevével jegyzett törvényjavaslat már készen van, de az ellenzéki támogatás még nincs meg. A pártközi egyeztetések során a fideszes delegált konstruktívnak mutatkozott, ám egyértelművé tette, hogy a vizitdíjról döntő népszavazás előtt nem bólintanak rá a szigorításra; nem is tették azóta sem. A legutóbbi érv: amíg a pénzügyminiszter a "hiteltelen" Veres János, nincs miről tárgyalni.

Tóbiás, az MSZP frakcióigazgatója lapunknak azt mondta: a tavaszi ülésszakban a Fidesz összes módosító javaslata bekerült a csomagba, azt a gazdasági bizottság egyhangúlag elfogadta; az ellenzéki párt végül mégsem támogatta. Most a javaslat felfüggesztett stádiumban van, de Tóbiás szerint akár már szeptemberben újra napirendre kerülhet.

Az egypárti kormánynak szüksége lesz érdemi eredményt felmutatnia párt- és kampányfinanszírozás ügyében, ez ugyanis az SZDSZ egyik hangsúlyos kérése is. Igaz, a törvény elfogadása nem a szocialistákon, hanem a fideszeseken múlik. Ami pedig a liberálisok álláspontját mutatja, azt Fodor Gábor SZDSZ-elnök egyik nyilatkozata jelzi. Eszerint a kormánytól kért cselekvési programnak része kell, hogy legyen például a parlamenti képviselők költségtérítése és a pártfinanszírozás ügyében való érdemi előrelépés.

- Számtalan olyan ügy van, amelyben lehet lépni. Nem igaz, hogy tehetetlenül kell nézni azt, hogy mi van körülöttünk, és mindig arra kell gondolni, hogy ezt azért nem tudjuk megcsinálni, mert kétharmados törvény - fogalmazott Fodor.

 

Tisztasági totó

1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást

nincs megegyezés

2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek
részei a pártfinanszírozásnak

megegyezés van, elfogadott törvény nincs

3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt

elfogadott törvényjavaslat

4. Megalkotják Európa legszigorúbb
összeférhetetlenségi szabályát

elfogadott törvényjavaslat

5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése
fontos köztisztviselőknél

elfogadott törvényjavaslat

6. Főállású képviselőség megteremtése 2010-től

nincs megegyezés

7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése

nincs megegyezés

 

Törvények és törvényszegések

Magyarországon a pártfinanszírozást a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény és a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szabályozza. Eszerint: a párt vagyona a tagok által fizetett tagdíjból, az állami költségvetésből juttatott támogatásokból, az állam által ingyenesen átadott ingatlanokból, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok és magánszemélyek vagyoni hozzájárulásából, végintézkedés alapján természetes személyek hagyatékából, a párt a törvény által meghatározott gazdálkodó tevékenységéből és a párt által alapított vállalat és egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság adózott nyereségéből képződik. A pártok kötelesek éves gazdálkodásukról beszámolót közzétenni, ebben az egy naptári év alatt 500 ezer forintot meghaladó hozzájárulásokat, illetve a százezer forintnak megfelelő értéket meghaladó, külföldről származó hozzájárulásokat a hozzájáruló megnevezésével és az összeg megjelölésével feltüntetni. A párt gazdálkodása törvényességének ellenőrzésére államigazgatási szervezet nem, csak az Állami Számvevőszék jogosult. Ami a kampánypénzeket illeti, a választásra fordítható költségvetési támogatást a jelölő szervezetek részére egy összegben utalják ki, ez kizárólag dologi költségek fedezésére szolgál és a választást követő 30 napon belül el kell számolni vele. A jelölő szervezetek ezen felül jelöltekként legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak kampányra, erről ismét tételes elszámolást kell adni. Bár eddig egyetlen politikai alakulat sem ismerte el nyíltan és egyértelműen, de tudható, hogy a pártok a törvényben meghatározott összeg sokszorosát fordítják kampányra - ily módon törvénytelenül.

 

Pártgazdálkodás, 2007


Párt

Bevételei

Kiadásai

Legtöbbel támogató magánszemély

MSZP

2,3 milliárd

1,89 milliárd

Harangozó Gábor EP-képviselő (2,3 millió)

Fidesz

1,6 milliárd

1,2 milliárd

Szarvas Károlyné (10 millió)

SZDSZ

500 millió

534 millió

Takács Gábor (2,3 millió)

KDNP

243 millió

253 millió

nem ismert (csak félmillió forint fölött kötelesek a nevet közzétenni)

 

 


MDF

302 millió

255 millió

Kenessei Péter (7 millió)

 

 

 

A miniszterelnök a köztisztasági csomag októberi tárgyalásán a Parlamentben. Nem megy simán
A miniszterelnök a köztisztasági csomag októberi tárgyalásán a Parlamentben. Nem megy simán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.