Turulszobor: bontás napokon belül?

Haladéktalanul el kell bontatni Budapesten, a XII. kerületben három éve engedély nélkül emelt turulszobrot; az erre tegnap kijelölt ferencvárosi jegyzőnek lényegében azonnal érvényt kell szereznie az eltávolítást még márciusban elrendelő jogerős bírósági ítéletnek - értesült a Népszabadság.

Úgy tudjuk a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal hétfőn elutasította a fennmaradási engedély iránt kérelmet. Emlékeztetőül: a Fővárosi Bíróság (FB) március elején kimondta, az emlékművet 30 napon belül, tehát már rég le kellett volna bontani. A bíróság egyúttal azt is megállapította, hogy a közigazgatási hivatal 2006-os bontási határozata törvényes volt.

2005 óta a XII. kerület számos jogi procedúrával igyekezett megmenteni a turulszobrot, s arról az FB ítélete után sem tett le. Mivel szoborügyben a szomszédos I. kerület volt a kijelölt elsőfokú hatóság, a közigazgatási hivatal július 3-áig adott határidőt a jegyzőnek arra, hogy tájékoztatást adjon a végrehajtásról, vagyis a bontásról. Ez nem történt meg. Az I. kerület ezt azzal indokolta, hogy az építmény városképileg és műszakilag elfogadható, s alkalmas a rendeltetésszerű és biztonságos használatra. Emellett figyelembe vették az ítélet óta "megváltozott tényeket", s a Fővárosi Közgyűlés "időközben meghozott döntéseit" is.

A közigazgatási hivatal vezetője, Forgács Imre megerősítve értesülésünket, elmondta: semmilyen tény nem változott az ítélet óta, a főváros pedig egyetlen határozatában sem engedélyezte a szobor fennmaradását. A budavári eljárás tehát súlyosan és szándékosan törvénysértő volt, a jegyző nyíltan megtagadta a jogerős bírósági ítélet végrehajtását. Nyilvánvaló, hogy a jegyzőtől a továbbiakban nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése. Ezért a közigazgatási hivatal kénytelen volt új eljáró hatóságként kijelölni a ferencvárosi jegyzőt. A IX. kerületnek haladéktalanul végre kell hajtatnia a jogerős ítéletben foglaltakat.

A bontás tehát végrehajtható - feltéve, ha a XII. kerület nem kéri annak felfüggesztését. Szakértők ennek nem sok értelmét látnák - nem valószínű, hogy a bíróság felfüggesztené a bontás végrehajtását egy általa már jogerősen elbírált ügyben.

Az I. kerület a közigazgatási hivatal döntését nem kommentálta.

A XII. kerületi turul
Sok kategóriában pályázhatna az év legjén az engedély nélkül felállított XII. kerületi turul
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.