Kaczynski engedett Sarkozynek

Kettős magyar részvétellel zajlott le a hagyományos, július 14-i díszszemle a párizsi Champs-Élysées sugárúton illetve fölötte: a tribünön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a levegőben egy Gripen vadászgép képviselte hazánkat. Először vettek részt a felvonuláson az ENSZ békefenntartó erőinek csapatai: 25 országból 145 katona érkezett Dél-Libanonból, a Golán-fennsíkról és Ciprusról.

Az eseményt politikai tüntetéssel akarta megzavarni a Riporterek Határok Nélkül szervezet néhány aktivistája, akik Aszad szíriai elnök jelenlétét kifogásolták, őket előállították a rendőrségen. Szintén rendőrségi hír, hogy a nemzeti ünnepet megelőző este csaknem 300 gépkocsit felgyújtottak a francia fővárosban és környékén, 120 embert őrizetbe vettek. Úgy tűnik, az ilyen típusú akciókból is "hagyományt" akarnak létrehozni elkövetőik, ezt bizonyítja, hogy tavaly is hasonló nagyságrendű gyújtogatás történt.

Nicolas Sarkozy az elnöki palotában megrendezett fogadáson a Becsületrenddel tüntette ki a két hete kiszabadult kolumbiai politikust, Ingrid Betancourt-t. Beszédében az államfő kiemelte, hogy tovább kell folytatni a harcot a világ bármely részén fogva tartott politikai túszok kiszabadítása érdekében, közülük kiemelte a 2 éve a Hamasz fogságában tartott izraeli katona, Gilad Salit nevét.

Ez a téma többször is felmerült az előző nap lebonyolított euro-mediterrán csúcstalálkozó megbeszélésein is. A résztvevők a zárónyilatkozatban meggyőződésüket fejezik ki, hogy az új együttműködési forma elősegítheti a békefolyamatot a térségben és hozzájárulhat a terrorizmus felszámolásához. A 43 vezető politikus által elfogadott dokumentum hangsúlyozza, hogy tovább kell fejleszteni a barcelonai folyamatot, és ezt elsősorban a konkrét projektek végrehajtásával képzelik el. Ezek a programok a Földközi-tenger szennyeződésének csökkentéséről, az infrastruktúra javításáról, a katasztrófaelhárítás fejlesztéséről, a napenergia fokozottabb felhasználásáról és közös felsőoktatási, mobilitási programoktól szólnak. Az "Unió a mediterrán térségért" első társelnökei Hoszni Mubarak egyiptomi és Nicolas Sarkozy francia államfő, aki komoly politikai sikert könyvelhet el azzal, hogy sikerült egy asztal köré leültetnie az európai és a közel-keleti politikusokat. A francia elnök másik személyes sikere, hogy találkozójuk után Lech Kaczynski lengyel államfő bejelentette, nem fogja megakadályozni a lisszaboni szerződés ratifikálását.

Francia harci gépek húznak el a Champs-Élysées fölött
Francia harci gépek húznak el a Champs-Élysées fölött
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.