A szárnypróbálgatás ideje

Nem történik tragédia, ha valakit nem vesznek fel a választott egyetemre, főiskolára. Érdemes szakmát, nyelvet tanulni - akár itthon, akár külföldön. Aki időközben megtalálja álmai munkahelyét, később is visszatérhet az iskolapadba.

Lezárultak a felvételivel kapcsolatos utolsó módosítási lehetőségek, napokon belül nyilvánosságra kerülnek a ponthatárok. Hamarosan kiderül, megnyílnak-e a választott alma mater kapui a felvételizők előtt. Idén is lesznek, akik szeptembertől nem kezdhetik meg a tanulást az áhított egyetemen, főiskolán.

A 23 éves Gácsi Gábor ma már harmadéves a Harsányi János Főiskolán. Utólag szerencsének látja, hogy nem vették fel az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE). A fiú kétszer jelentkezett az angol- amerikanisztika szakra, az első sikertelen felvételit követően a MIOK József Nádor Szakképző Iskola kétéves idegenforgalmi kurzusára iratkozott be.

- Nem akartam fizetős képzésre menni, viszont mindenképpen fejleszteni szerettem volna az angolnyelv-tudásomat, ezért jó választásnak tűnt ez az iskola, bár bevallom, a napi három óra utazás már kevésbé tetszett. Korábban soha nem gondoltam arra, hogy hasonló területen helyezkedjek el, de megszerettem a szakmát, és végül - az eredeti terveimet módosítva - főiskolát is az idegenforgalmi vonalat követve választottam. Ráadásul a MIOK-ban szerzett OKJ-s képesítést a felvételinél beszámították - meséli.

Tábori Kati szülei úgy döntöttek, inkább maradjon otthon a lányuk, és minden erejével készüljön a következő felvételire. A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakát megcélzó Kati nem kevés erőfeszítéssel és önfegyelemmel csinálta végig a magántanárokkal és hoszszú könyvtári órákkal teletűzdelt privát tanévét. Hamarosan kiderül, mindez mennyit ér.

- Nagyon izgulok, mindkét tantárgyból újabb emelt szintű érettségit tettem, ha ez sem lesz elég a bekerüléshez, akkor hiába volt az egész évi magolásom, pedig szinte ki sem mozdultam otthonról. Akkora a nyomás, hogy attól tartok, már annak sem fogok tudni örülni, ha végül felvesznek az egyetemre - mondja.

Macz József személyzeti tanácsadó szerint semmi ok az elkeseredésre, ha valaki nem kerül be a választott intézménybe. Szerinte a következő felvételiig esedékes egy évet leginkább nyelvtanulással, a nyelvvizsga megszerzésével érdemes eltölteni. Mivel ma már minden diplomához kötelező egy - nemritkán két -, legalább középszintű nyelvvizsga, érdemes rászánni az időt tudásunk pallérozására, hisz ez később az egyetemi-főiskolai tanulmányokkal párhuzamosan sokkal nagyobb erőfeszítésbe kerülne.

Idén a végzősök negyede nem kap például diplomát a Debreceni Egyetemen, mert nem sikerült középfokú nyelvvizsgát szereznie - írta a Hajdú-bihari Napló. Az intézmény mindent megtesz az eredmények javítása érdekében: nyelvtanárokat alkalmaz, felkészítő tanfolyamokat szervez, és kialakította saját nyelvvizsgarendszerét is.

Anyagi helyzettől függően választhatunk hosszabb külföldi nyelvtanfolyamot, de egy 3-6 hónapos külföldi munka is sok tudással, értékes emberi tapasztalatokkal gazdagíthatja az iskolából frissen kikerülteket.

Közelebb kerülhet a vágyott szakmához, aki a sikertelen felvételit követően OKJ-szakképesítést nyújtó iskolában tanul tovább. Ezzel fennmarad a tanulói jogviszony, és megismerhető a kívánt szakterület is. Felvételizni ide is kell, általában augusztusban. Nem árt tudni, hogy ezek az ingyenes, nappali tagozatos rendszerben működő képzések többnyire kétévesek, és némi szakmai gyakorlat is kapcsolódik hozzájuk. Szakértőnk szerint ez is jó választás lehet, mert ha valamilyen okból mégsem sikerül a következő években elkezdeni a felsőoktatási tanulmányokat, mégsem gimnáziumi érettségivel kell állást keresni.

Aki feladja továbbtanulási terveit, és a munka mellett dönt, annak sem árt már nyáron körülnéznie a munkaerőpiacon. Nem kell elkeseredni, ha elsőre nem sikerül megtalálni az álommunkahelyet, érdemes több cégnél szerencsét próbálni. Ezzel a fiatalok tapasztalatot szerezhetnek a különböző szakmákról, vállalati kultúrákról, és megtanulnak beilleszkedni, együttműködni egy addig ismeretlen közösségben is, ráadásul jobban megismerhetik önmagukat. Akár arra is ráébredhetnek, hogy az iskolapadból oly vonzónak tűnő pálya közelről nem is tetszik annyira.

Macz József tapasztalatai szerint a továbbtanulásnál általában csak a külföldi munkával megszerezhető jövedelem vonzóbb. Persze előfordulhat: a pályakezdő itthon talál olyan céget, ahol annyira jól érzi magát a felnőttszerepben, hogy végül elhalasztja vagy lemond a továbbtanulásról, mert ráérez, milyen hasznos tagja lenni egy jól működő munkahelyi csapatnak. Ideális esetben a munkáltató akár ösztöndíjjal, tanulmányi szerződéssel is támogathatja a továbbtanulási terveket. Idővel érdemes felvetni ezt a lehetőséget a főnöknek.

Azok, akik nem nyertek felvételt, jó, ha tudják, hogy társadalombiztosítási ellátásra a diákigazolvány érvényességének megszűnését, vagyis a szeptember elsejét követő 45 napig jogosultak. Ha nem létesítenek biztosítási jogviszonyt (például munkaviszonyt), október közepétől kötelesek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ennek összege havi 4350 forint. A csekk küldése nem automatikus, be kell menni érte az APEH helyi irodájába, ahol nyilvántartásba veszik a volt diákot, és az első csekkeket is megkaphatja.

Nem az érettségi az utolsó próbatétel. Aki nem kerül be a felsőoktatásba, kezdhet gondolkodni, merre tovább
Nem az érettségi az utolsó próbatétel. Aki nem kerül be a felsőoktatásba, kezdhet gondolkodni, merre tovább
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.