Fogtömést Krétán, szívműtétet Bécsben?

A betegturizmustól rettegő London kedvezőtlenül fogadta Brüsszel tervét, hogy az EU-polgárok saját országuk költségén kezeltethessék magukat külföldön. Az európai zöldek szerint a "mobilitás" és "választás" hívószavak nem maszkírozhatják az egészségügy magánosítására irányuló kísérleteket.

Londoni magyar ismerősöm régóta úgy szervezi pesti útjait, hogy egyúttal a fogorvosához is ellátogathasson. Brüsszelből Budapestre visszatelepült belga-magyar barátom viszont ide utazik ki ugyanazért. Bár a belga szájdoktor jóval drágább a magyarnál (a Le Soir napilap magazinja nemrég részletesen beszámolt a belgák Sopron, Szombathely környéki "fogturizmusáról"), Zoltán fogait már régóta ő teszi rendbe.

Ezek persze magánrendelésekből vett példák, de jól érzékeltetik: az európaiaknak van rá igényük, hogy más EU-tagállamban kezeltessék magukat, és nem feltétlenül az ár az egyetlen szempont. Sok nyugat-európai nyugdíjas az év negyedét-felét tölti déli országokban, nem beszélve az egyszerű nyaralókról, cserediákokról vagy azokról az egyedülállókról, akiknek családtagjai külföldre költöztek. Ha azt akarják, hogy a kórházban meglátogassák őket, vagy családi körben lábadozhassanak, kelhetnek ők is útra. Megint mások eleve valamely határ közelében élnek: közelebb van külhonban a (gyakran jobb minőségű) rendelő vagy kórház, mint belföldön.

Akármi legyen is az indíték, az uniós polgárnak joga van a tagállamokon átnyúló ellátáshoz, még ha a társadalombiztosítások tagországi keretekben működnek is - szögezte le korábban az Európai Bíróság. Brüsszel adatai szerint Európa egészségügyi összköltségvetése évente ezermilliárd eurót tesz ki, és ennek egy százalékát adja csak a határon átívelő ellátás. A szabályok azonban nem világosak - látta be az Európai Bizottság, és néhány éve a később sok vihart kavart szolgáltatási irányelv részeként kívánta rendezni az egészségügyi ellátást is. Ám a nagy ellenállás okán beletört ebbe a bicskája. A helyzetet nemrég a ciprusi EU-biztosi váltás mentette meg: az uniós egészségügy új felelőse, Andrula Vasziliu úgy döntött, hogy jogszabályjavaslattal önt végre tiszta vizet a pohárba.

A tagállamok tanácsa elé kerülő tervezet szerint minden uniós polgár kezeltetheti magát külföldön. A költséget meg kell előlegeznie, majd annyit visszakap az összegből, amennyit saját tagállamának társadalombiztosítása amúgy is fizetne otthon. A "betegturizmustól" tartó tagországokat egy gumiszabálynak tűnő védzáradék óvná: "egyes esetekben" előzetes engedélyhez köthetnék a kifizetést. A pácienseket tagállami kontaktpontok segítenék például annak kiválasztásában, hol és mennyiért kapnák meg azt az ellátást, amit belföldön.

Rásegítésként az EU "e-egészségügyi" kezdeményezést is tett. Egyelőre tizenkét ország bevonásával (hazánk nincs köztük) Intelligens Nyílt Szolgáltatások (rövídítése: SOS) nevű számítógépes hálózatban lesznek hozzáférhetők a beteg- és gyógyszeradatok Európa orvosai számára - adatvédelmi garanciákkal. Az SOS 22 millió euró támogatást kap a következő három évben.

Máris több kritikát kapott Brüsszel nemrég közölt terve: sem a tagállamok, sem pedig szakmai és fogyasztóvédelmi szervezetek nem maradéktalanul elégedettek. - Az NHS (brit egészségbiztosító) fenntartja a jogot arra, hogy eldöntse, milyen külföldi kezelést finanszíroz, és milyet nem - közölte a londoni egészségügyi minisztérium. A botrányosan hosszú várólistáiról elhíresült NHS (amely sokszor már a halottakat értesíti ki, hogy végre esedékes a műtétjük) keresztmetszete éppen azért szűk, mert nincs benne elég pénz - attól pedig csak kevesebb lesz, ha azt a betegek külföldre hordják.

- A tagállamoknak fenn kell tartaniuk a jogot, hogy megtervezzék a szolgáltatásokat, és rendelkezzenek a forrásaik felett, mert így biztosítható az egészségügyi rendszerek pénzügyi életképessége - nyilatkozta Godfrey Perera, a szolgáltatókat tömörítő HOSPEEM főtitkára. Monique Goyens, a BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet főigazgatója szerint "további egyeztetésre van szükség azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent az előzetes engedélyeztetés: nem vezethet zűrzavarhoz és a tagállamok közötti további egyenlőtlenségekhez".

Az európai zöldek részéről Jean Lambert EP-képviselő úgy véli: "A javaslatot az egészségügy magánosításának tágabb összefüggésében kell nézni. Nem szabad hagyni, hogy a mobilitás és a választás pozitívan csengő hívószavai a potenciális piacfelszabadítást maszkírozzák. Komoly veszély, hogy a piac uralma érvényesül." De Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő szerint a magyarok jól járhatnak. - Az új rendszer egyaránt szolgálja a magyar betegek és orvosok érdekeit. A betegek esetenként külföldi szolgáltatást is igénybe vehetnek, míg az orvosok Magyarországon is kezelhetnek jól fizető nyugati betegeket, és nem kell vendégmunkásként például Londonba ingázniuk - nyilatkozta.

Az "egészségügyi turizmus" különös példáját jelentik azok az északír nők, akik külföldre mennek abortuszra, ugyanis angol honfitársaikkal szemben ők erre nem jogosultak az Egyesült Királyságban. Az ír sziget konzervativizmusa miatt az 1967-es brit abortusztörvény nem vonatkozik az ulsteri grófságokra. Ez azt jelenti: az NHS állami egészségbiztosító a művi abortuszhoz nem járul hozzá, így az északírek általában Hollandiába utaznak át. Ott olcsóbban kijön az abortusz, mint a brit magánklinikákon.

Műtét előtti altatás egy lyoni kórházban
Műtét előtti altatás egy lyoni kórházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.