Egymással csatázó polgárőrök

A Hajdú-Bihar megyei Tiszacsegén jelenleg két, egymástól teljes mértékben független polgárőrség működik. A két egyesület viszonya mára olyannyira elmérgesedett, hogy kapcsolatuk rendőrségi nyomozásokba, etikai bizottsági vizsgálódásokba és ügyészségi feljelentésekbe torkollt.

A tiszacsegei polgárőrök története jellemző példa arra, hogy mi történik a civil kezdeményezésekkel, ha a politika ott is megjelenik, ahol nincs semmi keresnivalója. A helybéliek az 1996-ban alakult Tiszacsegei Polgárőr Egyesületet "fideszesnek" tartják, mert annak vezetője, Szilágyi Sándor jobboldali nézeteket vall, s a 2006-os önkormányzati választáson a Fidesz támogatottja volt a polgármesteri posztra. A másik alakulatnak pedig - a 2007-ben megalapított Kecsege Polgárőr Egyesületnek - MSZP-s híre van, mert annak egyik kezdeményezője a jelenlegi polgármester, a független Jónás Sándor volt, aki 2006-ban lett a hatezer lelkes kisváros vezetője.

- Utálom a politikát, sőt gyűlölöm! - ezzel a politikustól meglepő - kijelentéssel fogad Jónás Sándor, amikor a két polgárőrséggel kapcsolatos ügyek miatt fölkeresem. A polgármester azt mondja, leginkább azt utálja, hogy a pártpolitikusok ugyanarról a dologról mást mondanak magánbeszélgetéseken, s megint mást a nyilvánosság előtt. Ő azonban függetlennek tartja magát, hiszen 2006-ban sem a Fidesz, sem az MSZP támogatását nem fogadta el a polgármester-jelölti kampányban. - Mégis szocialistának tartják, s erre vezetik vissza a két polgárőrség közötti harcot is - jegyzem meg, mire Jónás Sándor annyit mond:

- Úgy látszik, akkor már érdeklődött a településen.

Szerinte 2007-ben azért kellett létrehozni az új polgárőrséget a kisvárosban, mert a régi alakulat már nem működött megfelelően. Mint mondja, a polgárőrség tagjai zúgolódtak, nem voltak elégedettek Szilágyi Sándor vezetői munkájával, s mivel többen kijelentették, hogy Szilágyi alatt már nem akarnak dolgozni, fölvetődött az ötlet: alakítsanak új polgárőr-egyesületet. Egyúttal a városvezetés döntött arról: az önkormányzat nem támogatja közpénzből egyik polgárőrséget sem, inkább tartsák el magukat szponzori és pályázati támogatásokból. Ez érzékeny érvágás volt a régebben működő egyesületnek, hiszen éves önkormányzati támogatásuk csaknem 400 ezer forintot tett ki.

A régi csapatból sokan csatlakoztak a harmincöt fős, új alakulathoz, többek között Simon Albert egykori szolgálatvezető, aki megkeresésemre azt mondta:

- Szilágyival már nem lehetett együtt dolgozni, mert nem fordított kellő időt és energiát a feladatra. Az új egyesületben azonban frissen és lendületesen beindult a munka. Nem gondoltuk volna, hogy végül fekete báránnyá válunk a polgárőrség megyei szervezete számára.

Az új egyesületet ugyanis nem vették föl a Hajdú-Bihar megyei polgárőrségbe, s így nem válhat taggá az Országos Polgárőr Szövetségben sem. Ennek azért van jelentősége, mert a jogszabály szerint csak az tekinthető polgárőrnek - azaz közfeladatot ellátó személynek -, aki tagja az országos szövetségnek. A Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése a tavaly augusztusban kelt felvételi kérelemre az idén áprilisban úgy döntött: nem szavazza meg a Kecsege tagságát, mert nem szerencsés, ha egy településen két független polgárőrség működik. A döntés furcsasága az volt, hogy az ülésre nem hívták meg a felvételét kérő csoport képviselőit, vagyis úgy szavaztak róluk, hogy hivatalosan be sem mutatkozhattak. Nevük elhallgatását kérő polgárőrök ezzel kapcsolatban azt mondták: az elutasító döntés hátterében is a pártpolitika áll, hiszen a megyei polgárőrszövetség vezetője, Tóth Attila többek szerint fideszes elkötelezettségű, ráadásul a megyei vezetőségnek tagja Szilágyi Sándor is.

- Lehet egy településen több polgárőrcsoport - mondta megkeresésemre Tóth Attila -, de csak akkor, ha ugyanahhoz az egyesülethez tartoznak. A megosztottságnak semmi értelme.

Arra a kérdésemre, hogy mi a szerepe a történtekben a politikának, az elnök diplomatikusan mindössze annyit válaszolt:

- A polgárőrség politikától független szervezet, mi itt nem politizálunk.

Beszélgetésünk során a politikamentességet hangsúlyozta Szilágyi Sándor is. Az 53 éves férfi évtizedekig helikopterpilótaként dolgozott, 1994 óta független önkormányzati képviselő Tiszacsegén, de nem tagadja: a szíve jobbra húz.

- Ennek azonban semmi jelentősége - tette hozzá -, itt arról van szó, hogy Jónás Sándor polgármester a választások óta személyes sérelmeket táplál velem szemben. Én elfogadom, hogy ő lett a polgármester, de ő még mindig a riválisának tekint, s minden eszközzel el akar lehetetleníteni.

S aztán sorolta a sérelmeit: tavaly az önkormányzat visszavette tőlük a polgárőrség irodáját, nem fizette ki az egyesület csaknem 400 ezer forintos éves támogatását, amit a testület korábban jóváhagyott, őt magát pedig többször megpróbálták lejáratni alaptalan híresztelésekkel. Megemlíti azt az esetet, amikor kérdőre vonta a Kecsege Polgárőr Egyesület tagjait, hogy miért viselik az OPSZ jelvényét, mire azok feljelentették a rendőrségen bántalmazás miatt. Az eljárást megszüntették, mivel nem történt testi sértés. Szilágyi Sándor is a hatóságokhoz fordult: a bíróságtól azt kérte, hogy tiltsa el a rivális egyesületet a polgárőr szó használatától. Erről döntés még nem született.

- De én tettem lépéseket a megegyezés felé is - mondta -, erről többekkel tárgyaltam. Hiszen az lenne a megoldás, ha egy polgárőr-egyesület lenne Tiszacsegén.

Ugyanez a véleménye Túrós Andrásnak, az OPSZ vezetőjének, aki megkeresésemre azt mondta: nem politikai játszmáról van itt szó, hanem arról, hogy egy polgárőr-egyesület mellett alakult egy másik, amelyet a megyei szövetség nem ismer el. Mint mondta, ezzel egyetért, mert egy városban csak egy polgárőrség legyen. Megtudtam tőle: augusztus végén az OPSZ vezetése kihelyezett ülést tart Tiszacsegén, hogy "békéltető tárgyaláson" próbálják tisztázni az ellentéteket.

Megkerestem Kántor Péter alezredest, a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjét, aki azt mondta: Tiszacsege közbiztonsága megfelelő, súlyosabb bűntény nem fordul elő. Mint kifejtette, a rendőrség nem foglalkozik a két polgárőr- csoport közötti ellentétekkel, ehelyett inkább együttműködnek mindkét egyesülettel. Elmondása szerint az új csoport aktívabbnak, dinamikusabbnak tűnik az előzőnél, de a közbiztonság szempontjából az volna a hasznosabb - tette hozzá -, ha együtt tevékenykednének.

Ez a véleményük a tiszacsegei lakosoknak is. Mint azt érdeklődésemre egy középkorú férfi szemléletesen megjegyezte: olyan ez a megosztottság, mintha a tiszacsegei halászcsárdában lehetne fideszes harcsát és szocialista kecsegét rendelni - attól függően, hogy melyik pártra szavaz a kedves vendég. De emlékezzünk a polgárőrség országos vezetőjének szavaira: politikai játszmáról szó sincs.

A Kecsege Polgárőr Egyesület tagjai szolgálat közben
A Kecsege Polgárőr Egyesület tagjai szolgálat közben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.