Ne cs@k lógj a neten!

A KSH évről évre vizsgálja hazánk társadalmi, gazdasági, kulturális mutatóit, így a települési könyvtárakra vonatkozó adatokat is. A könyvtárak száma az elmúlt öt-hét évben drasztikusan csökkent, a beiratkozott olvasók száma évek óta stagnál - derül ki a KSH a 2000-2006 közötti időszakra vonatkozó adataiból.

A települési könyvtárak száma jelentősen, 21 százalékkal csökkent csupán 2006-ban is.

Ezzel ellentétes irányba mutat az egy könyvtárra eső kölcsönözhető könyvállomány, mely 20 százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban. A ténylegesen kikölcsönzött könyvek száma azonban nem növekedett, tehát a könyvtárlátogatók nem használják ki, hogy könyvtáraként átlagosan 3000 könyvvel többől választhatnak.

A könyvtárhasználati szokások változásában az életmódváltozásnak is nagy szerepe van. Megváltoztak olvasási szokásaink, nagy tért hódított a tv-nézés, napjainkban az internetezés is. De vajon tudja-e "okosan" használni az internetet, aki nem vesz kezébe elég gyakran könyvet?

Az Internet Fiesta egy nemzetközi kezdeményezés, amely egy évtizede igyekszik népszerűsíteni a világhálót. Magyarországon egyedül a könyvtárak csatlakoztak az akcióhoz, mely kettős célt szolgál: hozzájárul a digitális szakadék csökkentéséhez és pozitív hatással lehet a könyvtár-látogatási kedvre. A márciusban megrendezett Fiestán több mint száz település egy híján kétszáz könyvtára vett részt, a kistelepülések részvétele a duplájára emelkedett. Az érdeklődők több mint 700 eseményből választhattak, melyek között a legnagyobb arányt az internetes bemutatók képviselték. A résztvevők száma országosan elérte a 25 ezer főt. A kettős célkitűzés - mely szerint az internetet igyekeztek közel hozni a 14 év alatti és a 65 év feletti korosztályhoz - sikerességét igazolta, hogy a résztvevők 44 százaléka gyerek, ugyanakkor 37 százaléka felnőtt volt, amelyből kifejezetten "nagyi" korosztályú volt 4 százalék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.