Százhúszmilliót ért Lennon fecnije

Szeretkezz és ne háborúzz! - szólt az üzenet a világnak 39 évvel ezelőtt John Lennon és Yoko Ono ágyából a vietnami háború idején. Ha a prűdeket meg is botránkoztatta a művészpár által vallott pacifista eszmék tálalásának módja, a montreali hotelszobában időtlen értékű békehimnusz született. Give Paece a Chance (Adj esélyt a békének) - csúszott ki Lennon szájából az akkor még át sem gondolt, majd legendává formált mondat.

A nyolc napig tartó nyilvános ágyjelenetek, ahogy ők nevezték Bed in tüntetés szemlélői, újságírók, művészek, közéleti személyiségek, köztük Timothy Leary, Rabbi Geinberg, Tommy Smothers, Petula Clark, Allen Ginsberg, mintegy ötvenen, egy olyan zenei költemény megalkotásának is tanúi lehettek, amely Stuart Hagman Eper és vér című filmjének dalaként ismertté, és az idők során feledhetetlenné vált. A prominensek között egy 16 éves montreali diáklány is befurakodott a hotelszobába, hogy azután, elnyerve a házaspár és Yoko Ono ötesztendős kislányának szimpátiáját, napokra velük maradjon. Gail Renard az egyetemi lapnak kért interjút John Lennontól, és a családdal töltött néhány nap alatt, az életre szóló barátságon túl, Lennon segítségével megalapozta karrierjét is: a ma sikeres író, a zenész közbenjárására, a The Beatles Monthly Magazine-nál debütált. Még egy szerény ajándékot is kapott Lennontól: a Give Peace a Chance eredeti kéziratát. Talán egyszer majd ér valamit - ezzel a szöveggel adta át neki a művész néhány más aprósággal emlékként a fecnit.

A Christie's árverésén az azóta legendássá vált papírdarab most már 421 250 fontért (122 millió forintért) kelt el Gail Renard gyűjteményéből. A Lennon-hívők további 21 tételre, köztük a sztár szemüvegére is licitáltak, amelyet 39 ezer fontnál ütött le az árverésvezető. Lennon apróságai 76 776 fonttal gazdagították az aukciósház kasszáját. A rendezvényen, amelynek teljes mérlege 1,6 millió font volt, más sztárok, köztük Madonna, a Rolling Stones és Jimi Hendrix relikviái is kalapács alá kerültek, az utóbbi extravagáns nadrágja például húszezer fontot ért meg valakinek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.