Kell valami a Lipót helyett

Zárójelentéssel a zsebben találnak rá az utcán a szociális gondozók a Lipót volt, de immár kezelés nélküli betegeire. A pszichiáterek új, egységes országos intézmény létrehozását kérik Székely Tamás minisztertől.

A Pszichiátriai Szakmai Kollégium és a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetői véget vetnének az indulatos nyilatkozat- és számháborúnak. Nem akarnak több nyilvános polémiát arról, hogy hány beteg marad ellátás nélkül az OPNI bezárása után. Tegnap bejelentették: tárgyalás kezdődött szervezeteik és Székely Tamás egészségügyi miniszter között. Megállapodtak arról, hogy az egészségbiztosító adatai alapján kiderítik: kallódik-e kezelés, gondozás nélkül pszichiátriai ellátásra szoruló beteg a bezárt OPNI volt páciensei közül, és ha igen, milyen okból. Az eredmény - a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint - már a jövő héten meglesz.

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Hivatalának adatai szerint biztosan van ilyen beteg. Az állítást Borza Beáta, a hivatal főosztályvezetője a közelmúltban lezárult vizsgálatukra alapozza. Munkatársaik többször jártak a pszichiátriai intézetben és a feladatok átvételére kijelölt kórházakban is, hogy feltérképezhessék a betegek átvételét, körülményeiket.

Az így összegyűjtött adatokból kiderül: több, korábban az OPNI-ban működő ellátás megszűnt. Köztük a memóriaklinika, a fertőző belgyógyászati osztály, az epilepszia- centrum, a drogambulancia. A pszichiátriai intézet 116 orvosából mindössze 40-et vettek át az utódintézmények. Így egy sor beteg nem találja meg korábbi kezelőorvosát.

Sok beteget úgy bocsátottak el a Lipótmezőről, hogy nem kaptak más helyet. Közülük sokan ellátás nélkül maradtak. Nem utolsósorban azért, mert éppen a pszichés zavaraik következtében nem rendelkeznek a betegségükkel kapcsolatos belátási képességgel, és visszautasítják a megszokottól eltérő kezelést, illetve körülményeket. Elbocsátásuk után abbahagyják a gyógyszerek szedését, nem mennek el az ideggondozóba, romló állapotuk következtében nemegyszer az utcán kötnek ki.

Hazaküldtek sok, önmaga ellátására képtelen beteget, aki éppen azért volt az OPNI-ban, mert szociális otthoni elhelyezésére várt. Legtöbbjüknek nem volt hová hazamenni.

A hivatal az elmúlt évben több vizsgálatot is indított a hajléktalansághoz vezető okokról, amelyek során szociális munkások nemegyszer számoltak be hajléktalanszállókra jelentkező emberekről, akiknek lipótos zárójelentés volt a zsebükben. Borza Beáta szerint az ombudsmani hivatalban is megnőtt "az asztal tetejéről lecsalhatatlan" ügyfelek száma. Sokan vannak, akik keresik ugyan az orvosukat, de nem találják, vagy egyszerűen képtelenek eljutni a számukra kijelölt gondozóba.

Az iméntieket is tartalmazó ombudsmani jelentés tényszerűségét a szaktárca és Molnár Lajos, az OPNI megszűnéséről döntő miniszter is megkérdőjelezte. Néhány napja azonban tárgyalóasztalhoz ült a pszichiátereket tömörítő szakmai szervezetek képviselőivel Székely Tamás. Ők úgy látják, bízhatnak az új miniszterben. A szakmai szervezetek szeretnék azt is elérni, hogy állítsák vissza az egységes ellátórendszert, és legyen újra egy központi, módszertani intézmény is, mert "kell valami a Lipót helyett".

Emlékkép a Lipót padlásán
Emlékkép a Lipót padlásán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.