Az amerikai családok jövedelme a gazdasági fellendülés alatt is csökkent

A Bush-kormányzat hibáira, sőt, bűneire kívánja felhívni a figyelmet egy Amerikát keresztül-kasul bejáró, ultramodern autóbusz. Az elnök hatalmas arcképét és a „Bush-örökség” feliratot viselő járművet több mint fél tucat amerikai szervezet dekorálta fel.

A belsejében kialakított múzeum szellemesen, ugyanakkor néha könnyekre fakasztva mutatja be, mit hozott a konzervatív kormányzás Amerikának: a hitelképtelenség miatt tulajdonosaiktól visszavett családi otthonokat, rekord benzinárat, globális felmelegedést, lehallgatást, a gazdagoknak előnyös adócsökkentéseket, a Katrina hurrikán körüli szerencsétlenkedést, égbe szökő egyetemi tandíjakat, piszkosabb vizet és levegőt, kevésbé biztonságos hazai környezetet és világszerte csökkenő presztízst.

A Változásért Egyesült Amerikaiak (AUC) nevű, eredetileg a társadalombiztosítás Bush által javasolt privatizálása ellen alakult szervezet öthónapos, százötven települést érintő körútra küldte a buszt, amelyet Baltimore-ban, a városháza parkolójában sikerült utolérni. A busszal utazó Julie Blast nem hagyott kétséget afelől, valójában ki ellen irányul a lesújtó összegzés. Bár George W. Bush idén már nem szerepel a szavazócédulán, hibáinak egy része „átszáll” a republikánus jelöltre, John McCainre. Az egymillió dolláros költségvetésű busztúra megállói a nagyvárosokon kívül főleg azok a vidéki körzetek, amelyekben a demokrata párti jelölteknek jó esélyük van kiütni a hivatalban lévő republikánusokat.

A kiállítás interaktív videókkal vezet végig az elmúlt éveken. Az időrendet a közönség lába alá, a padlóra festették föl, a hátsó traktust pedig egy Bush és Dick Cheney alelnök nevét viselő benzinkút uralja, arra utalva, hogy pártjukkal együtt mindketten az olajipar érdekeit képviselik. Az elvesztegetett emberéleteket egy Irakban elesett katona bakancsa jelképezi, a kormányzat által okozott környezeti károkat gyermekek által is elérhető magasságban nyíló kis ablakokon át lehet szemügyre venni. Baltimore-ban az egyik helyi szervező arról beszélt, micsoda szégyen, hogy a világ leggazdagabb országában egy átdolgozott élet után havi 150 ezer forintnak megfelelő, az átlagfizetés egyharmadának megfelelő nyugdíjból kell kijönnie. Egy másik aktivista arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai családok jövedelme a Bush-kormányzat első hat-hét évére jellemző gazdasági fellendülés idején is csökkent – leszámítva az amúgy is dúsgazdagokat, akiké viszont nőtt.

A Bush bűneit hirdető busz a baltimore-i városháza előtt
A Bush bűneit hirdető busz a baltimore-i városháza előtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.