A vöröskereszt kínzásnak minősítette a CIA technikáit

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága egy tavaly készült titkos jelentésében a háborús bűnök fogalmát kimerítő kínzásnak minősítette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kihallgatási technikáit az al-Kaida terrorszervezet elfogott vezetőivel szemben - írta a The New York Times, egy könyvpiaci újdonságra hivatkozva.

Az Egyesült Államokban a jövő héttől kapható könyv új részleteket fed fel a CIA sokat vitatott titkos börtönhálózatáról a vöröskereszt jelentése alapján, amelyet a humanitárius szervezet tavaly adott át az amerikai hírszerzésnek a nyilvánosság kizárásával.

Jane Mayer, a The New Yorker című magazin újságírója és a szóban forgó könyv szerzője kiemelten foglakozik  az al-Kaida egyik vezetője, Abu Zubajda esetével, akivel szemben a vöröskereszt szerint a CIA "kategorikus kínzásnak" minősülő módszereket alkalmazott. A 2002-ben elfogott terroristavezetőt fogva tartói több alkalommal egy szűk dobozba zárták, nagy erővel a falnak lökdösték és hetente, olykor naponta többször is alkalmazták vele szemben a vízbefojtásos vallatási technikát.

Hálid Sejk Mohammedet, a 2001. szeptember 11-i merényletek egyik értelmi szerzőjét több mint egy hónapon keresztül meztelenül, váltakozóan fullasztóan meleg vagy jéghideg légkondicionálás mellett tartották fogva - idézi a könyv a vöröskereszt dokumentumát.

A titkos CIA-börtönökről szóló jelentés, amely állítólag George Bush elnökhöz és Condoleezza Rice külügyminiszterhez is eljutott, a guantánamói támaszpontra átszállított foglyokkal készült interjúkon alapul. Mayer elmondása szerint több CIA-tisztviselővel is beszélt, aki megerősítette a jelentés egyes részleteit.

Bernard Barrett a nemzetközi vöröskereszt szóvivője az új könyvvel kapcsolatban azt mondta: sajnálatosnak tartja, hogy az értesüléseik kiszivárogtak, mert a szervezet úgy véli: akkor érheti el a legtöbb eredményt, ha jelentéseit nem tárja a nagyközönség elé. A szóvivő megerősítette, hogy a vöröskereszt képviselői rendszeresen látogathatják a Guantánamón fogva tartott al-Kaida-vezetőket, és tapasztalataik alapján folyamatosan ajánlásokat tesznek az amerikai hírszerzésnek.

Paul Gimigliano, a CIA szóvivője az új könyv megjelenésére reagálva azt mondta: az ügynökség az igazságügyi minisztérium részletes jogi útmutatója alapján végzi a kihallgatásokat.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.