Olmert beismerte: az izraeli arab kisebbség diszkrimináció áldozata

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elismerte egy nyilvános beszélgetésen, hogy az ország arab kisebbsége hátrányos megkülönböztetés áldozata.

"Az izraeli arabok nem jelentenek stratégiai fenyegetést (Izraelre nézve), nem tekintek rájuk ilyen szemmel. Létezik az arabokkal szembeni diszkrimináció, amelynek egy része szándékos, egy része nem, de következményei vannak, és az izraeli közvélemény nevelésre szorul (ezen a téren), hogy (az arabok) szerves részét alkothassák a társadalomnak" - jelentette ki a kormányfő az izraeli demokrácia-intézet által szervezett csütörtöki eseményen. Szavait a pénteki sajtó idézte.

"Nem tagadom és nem is takargatom azt a tényt, hogy évekig létezett egyfajta diszkrimináció" - mondta, hozzátette azonban, hogy kormánya igyekszik javítani ezen az állapoton. Elmondta, hogy csökkent a munkanélküliség, és nőtt a diplomások aránya az arab lakosság körében. (Az izraeli arabok közé nem számítják a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinokat.) "Önök (arabok) az állam szerves részét alkotják. Mindig azok voltak, és azok is lesznek" - jelentette ki.

Ezzel összefüggésben felszólította az arab közösség vezetőit, hogy ne utasítsák el "a nemzeti polgári szolgálatot". Ez a katonai szolgálatot hivatott helyettesíteni, amelyre viszont arabokat nem soroznak be Izraelben.

A beszélgetésen bemutatott egyik jelentés szerint nagy társadalmi egyenlőtlenségek vannak az arab kisebbség és a zsidó többség között. Az izraeli lakosság 19 százaléka, mintegy 1,2 millió ember arab.

A legfelsőbb bíróság egy 2006-os határozatában elítélte a diszkriminációt, amelynek az arab kisebbség folyamatosan áldozata Izrael állam 1948-as megalapítása óta

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.