Káli Jó Esték becsületkasszával

Idén második esztendeje, hogy művészeti programok népesítik be a Káli-medence településeit. Hétvégeken, többnyire más és más vendéglőben várják azokat, akik az étel-ital mellé muzsikát, előadóestet vagy színházat, mozit, kiállítást szeretnének hallgatni, látni. Manapság amikor a fesztiválok áradata lepi el a legtöbb településünket, Kővágóörsön és környékén két dolog szúr szemet: a június elejétől
augusztus végéig tartó rendezvénysorozat civil szervezés, többnyire a helyszínt adó vendéglősök kezdeményezései alapján; és egyetlen fillér állami támogatást sem igényel.

- Magam javasoltam, lehetőleg belépti díjat se nagyon kérjenek a közönségtől, mert az est költsége meg fog térülni a fogyasztásból - mondja Szomjas György filmrendező, aki alighanem az első "bebíró" errefelé. Ez a helyi neve a fővárosból a hetvenes évektől Szomjas példáját követve leköltözött, korábban népes, mára fogyatkozó számú művészkolóniának, amelynek tagjai (filmesek mellett főként zenészek) fölfedezték maguknak a gyönyörű vidéket. Mára azonban, Szomjas szerint lehangolódott a környék, fogynak a vendégek, és emiatt szomorkodtak a vendéglősök is. A rendezőnek így jött a Jó
Esték programsorozat (lásd: joestek.hu) ötlete. A megvalósítás jórészt a régi parasztházakban pihenő művészek közreműködésével történik. - A legtöbbnek törzskocsmája van itt, és nyaranta vállal egy-egy házigazdaságot. Tavaly én is betöltöttem ezt a tisztet a kővágóörsi Káli vendéglőben - említi.

Az idén például Hegyi Zoltán volt a házigazdája a Tükrös zenekar és Kása Béla fotóművész bemutatkozásának a balatonszepezdi Kővirág fogadóban; András Ferenc a Tolcsvay-estnek a Szakál-vin borházban; Keserű Katalin pedig annak a meglepetéstárlatnak, amelyet az egyetlen szomszéd tájegységhez tartozó, de a programokban jelentős szerepet vállaló település, Tapolca-Diszel kiállítóhelyén, a Látványtárban rendeztek. E hét szombatján Varga Miklós előadóestjét tartják a balatonszepezdi Fenyves panzióban, majd Balatonhenyén, a kultúrházban Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját adja elő a budapesti Bubik István Társulat. A költségeket a "bebírók" dobták öszsze, a helybeliek ingyen nézhetik meg az előadást, a látogatókra becsületkassza vár. Vasárnap este a magyar animáció mesterére, Macskássy Katira emlékeznek több filmjének vetítésével és Orosz István előadásával a diszeli Látványtárban.

- Elismerem, hogy a kapolcsi fesztiválnak sok értékes programja van, de mára túlméretezetté vált - véli Szomjas György. - Mi szerény keretek között a magunk erejéből tartjuk fenn ezt a rendezvénysorozatot, hogy végre történjen már itt is valami. És történik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.