Európa-kórház a határon

Hamarosan bárki és bárhol gyógyíttathatja magát az unióban. Legalábbis elvileg. A szakember a tervezetről azt mondja: a "zöld út" belső szabályozók nélkül megvalósíthatatlan.

Gyógyszerek, gyógykezelések válhatnak "határtalanná" az egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogokról nemrégiben elfogadott brüsszeli irányelvjavaslat szerint. A testület tervei szerint félmilliárd európai polgár számára válna lehetővé, hogy bármely uniós tagállamban igénybe vegyen egészségügyi ellátást. A költségeket saját országának társadalombiztosítója fedezné. A javaslat igencsak bővítené a betegek lehetőségeit.

Sajátos helyzetet teremthet azonban, ha az egyre terebélyesebb várólistákat "kívülről" kezdenék megkerülni az emberek. A szabad szolgáltatásválasztás ugyanis azt jelenti: az EU teljes területén jogosultak a saját biztosítójuk által fizetett ellátásra. Kérdés, hogy minden további nélkül dönthet-e egy beteg úgy, hogy az epekövét, a gerincsérvét vagy csípőficamát mondjuk Ausztriában kívánja megműttetni. Igaz, korlátot állít fel, hogy a tervek szerint a külföldön egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő betegek költségeit csak oly mértékben térítenék meg, mint ha odahaza részesültek volna az ellátásban. Ha tehát Ausztriában többe kerül a műtét vagy a kezelés, mint itthon, akkor a különbözetet a betegnek kell kifizetnie. De így is lehetőséget kapna arra, hogy pénzzel lerövidítse a várólistát a maga számára, ami etikailag kifogásolható.

- Ha a biztosító külföldi intézménynek ilyen alapon fizet, azt az itteni egészségügy kaszszájából teszi. Ha valaki így kerüli meg a várólistát, azzal a többieket előzi meg. Egyértelműen sérülhet tehát a többi beteg joga - vélik kórházi vezetők. Igaz: a kórházak, a betegellátók kizárólag a saját államukban érvényes jogszabályok alapján járhatnak el. Így bármilyen irányelv legfeljebb a törvényhozókat kötelezi arra, hogy alakítsák át a jogszabályokat - mondja Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint a különböző uniós országok egészségügyi rendszerei annyira eltérőek, hogy összehangolásukhoz a jelenlegieknél sokkal részletesebben kidolgozott szabályokra lenne szükség.

- Ha a külföldi kórháznak a magyar pénztár az itteni árakat fizeti, nyilván nem lesz érdeke elvégezni a beavatkozást. Ahogy az itteniek sem fogják teljesítménykorlátjuk terhére, ráadásul a magyar betegek rovására ellátni a külföldieket, ha ők is csak a hazai árakat fizetik. Más a helyzet, ha minden országnak a saját árszínvonalán kell térítenie az ellátást, így ugyanis már megéri a kórházaknak külföldi pácienseket fogadni - mondja az elnök. Kérdés azonban, hogy van-e elég kapacitás, el tudnak-e látni anynyi beteget, mint ahányan bejelentkeznek, s ha nem, az "értékesebb" külföldi beteg kiszorítja-e a magyarokat.

Az egészségbiztosító szakembere csírájában fojtja el a felvetéseket: az egészségügy nemzeti ügy, így a betegvándorlás legfeljebb akkor kerülhet szóba, ha a törvények változnak. Magyarországon minden egyes beteg külföldi kezeléséről külön döntenek. Erre évente 680-700 millió forintos nyitott keret van, és a szakmailag illetékes országos intézet (azaz a legmagasabb orvosi fórum) dönt arról, indokolt-e annak igénybevétele.

Az elbírálásnál három fő szempontot vesznek figyelembe. Az első, hogy adott országban a kezelést a napi gyakorlatban alkalmazzák-e, amennyiben adott esetben Magyarországon viszont nem. Illetve, nem biztosítható-e úgy a kezelés, hogy a külföldi orvost hívják ide. És még valami: mekkora az esély arra, hogy a kinti beavatkozás sikeres lesz.

Lengyel Balázs, az OEP főosztályvezetője szerint mindez egy irányelv elfogadásával mit sem változik. A rendszerek olyannyira eltérnek egymástól, hogy ha pusztán a "zöld utat" adnák meg, részletes belső szabályozók nélkül valószínűleg több ország egészségügyét az összeomlás fenyegetné.

Pihenőszoba az amszterdami Onze Lieve Vrouwe Gasthuis kórház kardiológiai osztályán. Vonzó kilátás
Pihenőszoba az amszterdami Onze Lieve Vrouwe Gasthuis kórház kardiológiai osztályán. Vonzó kilátás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.