Fertőtlenítés UV-fénnyel

Július elejétől klór helyett ultraviola fénnyel fertőtlenítik az észak-dunántúli vízmű tatabányai regionális szennyvíztisztítójából kikerülő vizet. A technológia alkalmazásával klórmentes víz kerül az Által-éren keresztül a Tatai (Öreg)-tóba - mondta Kovács György Zoltán, a vízmű műszaki vezérigazgató-helyettese.

A 23 millió forintos beruházással megvalósított eljárás része a tó rehabilitációjára, idegenforgalmi hasznosítására kidolgozott komplex programnak. A szakembertől megtudtuk: Tatabányáról naponta 16 ezer köbméter tisztított szennyvizet engednek az Által-érbe. Utolsó lépésként eddig klórgázzal végezték el a bakteriális fertőtlenítést: évente 12 tonna klórt használtak erre a célra. A most üzembe állított berendezés szükségtelenné teszi a veszélyes anyag használatát - tette hozzá Kovács György Zoltán.

Az UV-fény minden fertőző mikroorganizmust elpusztít. Az eljárás további előnye, hogy nem alakul ki ellenálló képesség a baktériumokban. A vegyszer használata esetén ezzel a veszéllyel számolni kellett.

A regionális szennyvíztisztító telep további korszerűsítésének tervei már készülnek. Az uniós források felhasználásával a mintegy 1,4 milliárd forintos beruházást követően minimálisra csökkenthető lesz a kibocsátott víz nitrát- és foszfortartalma is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.