Gyurcsány a "tojásdemokráciáról"

A kormányfő szerint a hétvégi melegfelvonuláson történtek után át kell tekinteni, hogy szükség van-e egyes jogszabályok módosítására. - Az erőszak szándékával, a mások szabadságjogának korlátozását célul tűző (...) gyülekezés az nem alapjog. Aki ekként gyakorolja, az sért bennünket - mondta.

Az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de a hétvégi melegfelvonuláson történtek után át kell tekinteni, hogy szükség van-e egyes jogszabályok módosítására - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a közjogi méltóságokkal tárgyalt a Parlamentben. "Mindegyikünknek más a szerepe (...), de van egy közös felelősség, az a közös felelősség, amelyben egyetértettünk mind az öten, (...), hogy kötelességünk fellépni az erőszakos cselekmények és a kirekesztő nézetekkel szemben" - hangsúlyozta a kormányfő.

A megbeszélésen Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese vett részt. A közjogi méltóságok abban állapodtak meg, hogy megbeszélésük után a kormányfő ismerteti álláspontjukat az újságíróknak.

A budapesti MSZP módosítaná a gyülekezési törvényt

A gyülekezési törvény módosítását szorgalmazta az MSZP budapesti elnöke. Az lenne a legmegfelelőbb módosítás, hogy egy időben, egy helyen egy tüntetést és egy ellentüntetést ne lehessen megtartani - mondta Burány Sándor. Azt szeretnék, hogy a rendőrség mérlegelhesse ezen rendezvények engedélyezését. Jelenleg a rendőrségnek ilyen mérlegelési joga nincs, csak egyetlen dolgot tehet, megvédi a békés állampolgárokat - mondta a szocialista politikus. Ahhoz, hogy a hétvégihez hasonló helyzeteknek elejét vehessék, módosítani kell a kétharmados támogatást igénylő gyülekezési törvényt.

Gyurcsány Ferenc elmondta, "méltóság és a szabadság demokráciáját kívánjuk, nem a tojásdemokráciát". Hozzátette: mindegyikük számára egyértelmű, hogy a köztársaság legalapvetőbb jogai közzé tartozik a szólás és a gyülekezés szabadsága, ezeket oltalmazni és védeni kell. Ugyanakkor kiemelte, hogy alapvető joga minden polgárnak, hogy szabadon meghatározhassa, megélhesse nemzeti, vallási, kulturális hovatartozását, szexuális identitását.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de úgy látják, hogy szükség van "itt-ott" pontosításra a részletszabályokban, példaként a büntető törvénykönyvet említette. Ebben a kérdésben a törvényhozásé a fő felelősség, a parlament munkáját a kormány kezdeményezésekkel fogja segíteni.

A kormányfő saját véleményének adva hangot elmondta, "fel kell törni a demokratikus 22-es csapdát", vagyis azt, hogy a társadalom egy része szerint jogi eszközökkel kell megoldani a kérdést, míg másik része szerint sokkal erősebb politikai kiállásra van szükség.

- Az erőszak szándékával, a mások szabadságjogának korlátozását célul tűző (...) gyülekezés az nem alapjog. Aki ekként gyakorolja, az sért bennünket" - fogalmazott a kormányfő. A szerint a rendőrségnek, az ügyészségnek és a bíróságnak egységesebb jogalkalmazást kell folytatnia.

A miniszterelnök elmondta, az igazságügyi és rendészeti miniszter szombati eseményekről szóló gyorsjelentését már a találkozó előtt megkapta, az ügyészségére még vár. A két jelentést össze fogja vetni, és pénteken reggel tájékoztatja a nyilvánosságot azok tartalmáról - tette hozzá. A kormányfő a szombaton történtekről nem szeretne egyeztetni a parlamenti pártokkal, a jogszabályalkotásról, a gyülekezési törvényről azonban folytatni kell az ötpárti tárgyalásokat.

A találkozót a szombati melegfelvonulást ért atrocitások után azért kezdeményezte a kormányfő, hogy közösen értékeljék az elmúlt időszak eseményeit, illetve együtt találjanak válaszokat azokra a kérdésekre, miért nem képes megvédeni önmagát egy demokratikus többség, miért nem nyújt elég védelmet a mai alkotmányos intézményi, illetve szabályozási keret.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek. 

(MTI)

Közjogi méltóságok a kormányfő által kezdeményezett megbeszélésen
Közjogi méltóságok a kormányfő által kezdeményezett megbeszélésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.