Többmilliós lopás a csepeli vakvezető kutyaiskolában

Ellopták a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskola nagyméretű fémkapuját, kerítését és az akadályok egy részét, a kár több millió forint. Korábban is történtek lopások, azokat még tudták pótolni. A mostani hiányt azonban már nem tudják fedezni.

Az őrizetlen, de zárt területről szerdára virradóra, feltehetően teherautóval tulajdoníthatta el több személy a fémből készült kerítéselemeket és a kutyák kiképzésére szolgáló akadályokat - mondta Vasteleki Péter, az iskola vezetője.

Az intézmény igazgatójának közlése szerint azokat az elemeket, amelyek fémet tartalmaztak és nem tudták ellopni, megrongálták, de elvitték a kutyák kiképzésre szolgáló telefonfülke ajtaját is. Véleménye szerint a bűncselekményt csak több ember követhette el, ugyanis a kerítés 3,5 méter magas és 2 méter széles volt, és a fémeszközöket súlyuk miatt csak teherautóval lehetett elszállítani.

Vasteleki Péter megjegyezte, korábban a kerítésből loptak már el részeket, azokat még tudták pótolni. A mostani hiányt már nem tudják fedezni, ugyanis a speciális eszközök pótlása, beszerzése több millió forint kiadást jelentene az iskola számára.

Anyagi okok miatt évente csak 16-20 vakvezető kutyát tudnak kiképezni, noha jelenleg 85 igényt kellene kielégíteniük. Ahhoz, hogy egy látássérült, akinek korábban nem volt vakvezető kutyája, munkába, iskolába járáshoz, vagy egészségügyi problémái miatt kiképzett társhoz juthasson, több szempontból mérlegelve is 2-3 évet kell várnia.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.