A brit katonák fele fontolgatja a leszerelését

A brit hadsereg legénységi és tiszti állományának csaknem a fele foglalkozik rendszeresen a leszerelés gondolatával az egyszerre vívott két háború okozta megterhelés miatt egy csütörtökön nyilvánosságra került védelmi minisztériumi felmérés szerint, amely feltárta, hogy a fegyveres erők tagjainak többsége nagyon alacsonynak tartja a hadsereg morálját.

A szaktárca még tavaly elvégzett, 24 ezer katonára kiterjedő vizsgálata azt mutatta ki, hogy az egyidejű iraki és afganisztáni jelenlétből adódó, túlzottnak érzett követelmények miatt a szárazföldi hadsereg és a királyi haditengerészet állományának 47 százaléka fontolgatja folyamatosan a haderő elhagyását. A légierő tagjainak 44 százaléka, a tengerészgyalogság 37 százaléka gondol rendszeresen a leszerelésre.

A brit hadsereg összes fegyverneme szerződéssel alkalmazott hivatásos katonákból áll, sorozás nincs.

A hadseregbeli szolgálatuk körülményeiről főleg azok fogalmaztak meg negatív véleményt, akik már második, esetleg harmadik időszakukat töltik Afganisztánban, ahol most már jóval veszélyesebb a szolgálat, mint Irakban. Az iraki hadszíntéren a háború kezdete - 2003 - óta 176 brit katona esett el, közülük ketten az idén. Az afganisztáni hadműveletekben 2001 óta 110 brit katona halt meg, 28-an ebben az évben.

A múlt hónapban két hét leforgása alatt tíz katonát vesztett a brit hadsereg a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, elsősorban a tálib erők pokolgépes támadásaiban. Az első brit erők 2001-ben, a szeptember 11-i amerikai terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erődítményének számító Hilmendben csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások.

A brit hadsereg ott olyan ellenállásba ütközött, amilyenre a kormány és a hadvezetés sem számított. John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslata a hilmendi bevetés előtt úgy hangzott, hogy a brit katonák valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képesek lesznek helyreállítani a rendet a térségben.

Sir Jock Stirrup, a brit egyesített vezérkar főnöke nagy feltűnést keltő, június végén nyilvánosságra került nyilatkozatában kijelentette, hogy a brit hadsereg képtelen a továbbiakban egyszerre jelen lenni az iraki és az afganisztáni hadszíntéren, mert ezt sem felépítése, sem ellátottsága nem teszi lehetővé. Sir Jock újságíróknak azt mondta, a jelenlegi hadműveletek során a brit hadsereg "túlterjeszkedett képességei határain", és ez így is marad, amíg az egyik hadszíntéren a kettő közül le nem építik jelenlétét "kismértékűre".

A csütörtökön nyilvánosságra került védelmi minisztériumi felmérés szerint a szárazföldi hadsereg állományának 59 százaléka, a haditengerészet tagjainak 64 százaléka, a légierőben szolgálóknak pedig a 72 százaléka mondta azt, hogy a morál alacsony vagy nagyon alacsony. A tengerészgyalogságon belül jobb a hangulat: e fegyvernem tagjainak csak a 38 százaléka érezte rossznak a morált.

(MTI)

 

Brit katona szállásán az afganisztáni Helmand tartományban
Brit katona szállásán az afganisztáni Helmand tartományban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.