Egy dezertőr a Wall Streetről

Közös gyász köti össze az utóbbi időben többnyire egymással hadakozó két olajtársaságot, a Molt és az OMV-t. Mindkettejük jelentős részvényese a Templeton Asset Management, amelynek névadója, a huszadik század egyik legzseniálisabb pénzügyi befektetője 95 éves korában a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban elhunyt.

John Templeton az Egyesült Államokban született, a Yale Egyetemen kitüntetéssel végzett, majd Oxfordban tanult tovább. Wall Street-i pályafutása meseszerű: 1939-ben kölcsönkért tízezer dollárt, amit a leggyengébben teljesítő, veszteséges tőzsdecégek papírjaiba fektetett. Öt évre rá, amikor eladta a részvényeket, a 104 cégből száz nyereségesen működött. 1954-ben megalapította a Templeton Growth Fundot kifejezetten azoknak a vagányabb befektetőknek, akiknél a tőzsde, a pénzcsinálás nem a Wall Streetnél ér véget. Templeton befektetési alapjaival világ körüli útra ment, olyan akkortájt egzotikusnak számító országok ipari cégeibe fektetett be, mint Japán vagy Dél-Korea. Globális játékossá válva a maga útját járta.

A technikai elemzésekre nem sokat adott, a fundamentumok alapos analízisével viszont annál többet foglalkozott, s ez, valamint szimata hozta meg számára a sikereket. Aki rábízta tízezer dollárját 1954-ben, az Templeton 1992-es nyugdíjba vonulásakor már hárommillió dolláros vagyon felett rendelkezhetett.

Cégét 1992-ben vásárolta meg 440 millió dollárért egy másik, nem kevésbé ismert befektetési világcég, a Franklin. Az azóta Franklin Templeton Investments néven működő befektetési társaság 600 milliárd dollárt kezel, és kategóriájában a legnagyobbak közé tartozik. Nincs olyan számottevő és prosperáló cég, amelyben ne lenne legalább pár százalékos tulajdona. Befektetési filozófiájában az érték-, pontosabban a profitnövelési szempontok állnak az első helyen, ami érthető is, hiszen mások rá bízott pénzével sáfárkodik.

A Mol-OMV csatában az osztrákok oldalára állt az alap, képviselője úgy vélte, hogy a részvényesi érték nőhet azzal, ha a két cég egyesül. De ezekben a döntésekben John Templeton már nem vett részt, az utóbbi évtizedekben azzal foglalkozott, hogy vagyonát alapítványokon keresztül nemes célokra hasznosítsa. Adóügyi megfontolásokból 1968-ban lemondott amerikai állampolgárságáról, felvette helyette az angolt és a bahamait. Puritán életmódot folytatott, egyszer sem utazott első osztályon, autóját pedig maga vezette. Alapítványa különösen szívesen adott pénzt (évi 70 millió dollárt) hittérítésre és az élet nagy, megválaszolatlan kérdéseinek kutatására.

John Templeton
John Templeton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.