Reform után igazítás

Megkapta a felhatalmazást a kormánytól Székely Tamás miniszter, hogy az őszi törvényhozás kezdetére az egészségügyet érintő javaslatokról egyeztessen a szakmai és politikai szervezetekkel.

Januártól már működhet az új egészségbiztosítási rendszer, ha a nyáron Székely Tamás egészségügyi miniszter sikeresen tárgyal a változásokról a szakmai és a politikai szervezetekkel. A kormány több sarokpontot is megváltoztatna: átalakítaná és megerősítené az egészségbiztosító szervezetét, pontosítaná a biztosítási alapcsomagot, és új finanszírozási rendszert vezetne be. A tervek szerint egyidejűleg bontanák és építenék újjá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szervezeti struktúráját. Így egy kisebb központi hivatal hét regionális pénztárral és sok kistérségi ügyfélszolgálat működne a jövőben. Míg a központ a makrofeladatokkal, a regionális központok a helyi szolgáltatásvásárlással és ellenőrzéssel foglalkoznának. Bár korábban beszámoltunk arról, hogy a kormány az E-Alap többletének felhasználásáról is dönt, a kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás újságírói kérdésre úgy fogalmazott: konkrét összegekről nem, csak az elosztás elveiről beszéltek.

Az új finanszírozási rendszer bevezetésével kapcsolatban azt mondta: tovább marad a teljesítményvolumen-korlát, és nem állnak át a fejkvótarendszerre. Annak bevezetéséhez alapos előkészítésre, időre van szükség, csak azután lehet dönteni. Lapunk úgy tudja: a jelenlegi teljesítmény utáni elszámolásra alapuló rendszert eredetileg is öt év alatt váltotta volna át fejkvótaalapú finanszírozásra a kormány. A miniszter elmondta viszont, hogy a jövőben nem az éppen adott kórházi ágyszámhoz, hanem az egy-egy térségben ellátandó betegekhez igazítják az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot.

Az új finanszírozási rendszer részeként a kormány a tényleges költségalapú elszámolást bevezetését tervezi. Az egyes ellátásokért fizethető díjakat az év második felére tervezett költségfelmérés után állapítják meg.

A tárca vezetője módosítaná a kórházak ellátási területét is. Ez a jogszabály rendelkezik majd arról is, hogy milyen szakmai feltételek megléte esetén végezhető el egy-egy adott beavatkozás. Ettől azt várja, hogy a nagyon súlyos betegek kezelését csak az erre tökéletesen felkészült intézmények végzik.

Az egészségbiztosító valamennyi orvosi eljárásra finanszírozási protokollt készít, tehát meghatározza, milyen betegségre, terápiára mennyit lehet (és kell) költeni, és ellenőrzi, hogy az intézmények aszerint látták-e el a beteget. A túlkezelést és a terápia megspórolását egyaránt büntetnék.

Ismét előkerült az egészség-érettségi terve. Ennek alapján minden 16 éves gyerek alapos szűrővizsgálaton venne részt.

A miniszter tájékoztatójára reagálva Pesti Imre (Fidesz) azt mondta: nem túl biztató az a jövőkép, amelyet Székely Tamás felvázolt. Nem beszélt ugyanis a kórházak rossz gazdasági helyzetéről, és az sem derült ki, honnan lesz forrás népegészségügyi programokra. Erre az egészségügyi tárca nem kért ugyanis pluszpénzt a kormánytól - tette hozzá. Szerinte kicsit "finomabb formában", de továbbra is a Horváth Ágnes, korábbi miniszter által kijelölt utat követi a szaktárca.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.