Atomszemét került egy francia erőműből a környékbeli folyókba

Radioaktív urániumot tartalmazó folyékony hulladék ömlött ki a dél-franciaországi Bollene-ben, a Tricastin Atomerőmű területén, de a baleset nem jelent közvetlen egészségügyi veszélyt - közölték a francia nukleáris hatóságok.

A keddre virradó éjjel történt baleset során 30 köbméter, literenként 12 gramm radioaktív urániumot tartalmazó folyékony hulladék ömlött a talajra és került onnan két környékbeli folyóba, a Gaffierre-ben és az Auzonba, valamint egy kisebb csatornába.

Catherine Dalverny az erőmű kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a francia nukleáris hatóságok a nemzetközi INES hét fokozatú skálán a legalacsonyabb, 1. fokozatúnak  nyilvánították a balesetet. A baleset nem jelent közvetlen  egészségügyi veszélyt a lakosságra, a legfőbb feladat jelenleg az ellenőrzés - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

A Vaucluse és Drome megye (amelyekhez az atomerőmű területe  tartozik) prefektúrái és a nukleáris hatóságok szerint is minden szükséges óvintézkedést megtettek, és azok a további vizsgálatokig  érvényben maradnak.
A baleset egy tartálytisztítás közben az atomerőmű  hulladékfeldolgozással foglalkozó Socrati alvállalkozójának üzemében történt, melynek során mérgező folyadék ömlött ki. Gilles Salgas kommunikációs igazgató szerint először történt telepükön ilyen jellegű baleset.

A Socrati a következő napokban folyamatosan ellenőrzi a  környékbeli vizek minőségét. Az erőmű területén található folyók vízfelszínén az uránium aránya ez első mérések során jóval meghaladta a normál értéket, de azóta folyamatosan csökkent. A mélyebb vízrétegekben azonban a megengedett alatt maradt az uránium mértéke - közölte az adatok részletezése nélkül a Socrati.

A környékbeli tavakban is végeztek méréseket, de azokba egyáltalán nem került uránium.

A kedden meghozott intézkedések értelmében az atomerőmű  környékén található településeken a vezetékes vízen kívül minden egyéb forrásból származó víz használata és fogyasztása tilos, valamint tilos a környékbeli folyókban és tavakban fürdeni,  horgászni és bármilyen sportot űzni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.