Drasztikus fogyókúra a Siemensnél

Drasztikus fogyókúrára akarja fogni a Siemenst Peter Löscher, a konszern tavaly júliusban hivatalba lépett első embere. Az osztrák származású csúcsmenedzser tegnap bejelentette, hogy 2010-ig 1,2-1,3 milliárd euróval kívánja csökkenteni a német óriásvállalat adminisztrációs és üzemi költségeit. A nagyszabású lefaragások tömeges elbocsátásokat jelentenek: világszerte 16 750 állást építenek le vagy szerveznek ki. Az elbocsátások közel egyharmada németországi Siemens-telephelyeket érint.

Erlangenben, Nürnbergben, Münchenben és Berlinben közel 5300 dolgozótól terveznek megválni. Löscher a fájdalmas intézkedéseket a borús globális konjunktúra-kilátásokkal magyarázta. - Nincs mese, most kell felkészülni az egyre gyorsabb globális változásokra és az előttünk álló nehéz időkre - hangoztatta. Az 1847-ben alapított Siemens világszerte 430 ezer embert foglalkoztat, a Löscher által alaposan átszervezett cég a tavalyi 72,4 milliárd eurós árbevétel mellett több mint 3 milliárd eurós nyereséget termelt.

Az IG Metall fémipari szakszervezet ezzel szemben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a megrendelésekkel bőségesen ellátott Siemens vezetői az osztalék növelése érdekében ilyen tömeges leépítésekbe kezdenek. Werner Neugebauer, az IG Metall bajorországi főnöke nem zárta ki, hogy a szervezett vasasok akár sztrájkokkal álljanak ellen a kizárólag profitmaximalizálási céloknak betudott Löscher-tervnek.

Maga Löscher azt igyekezett hangsúlyozni, hogy az elkerülhetetlennek minősített fogyókúra során közép- és felső vezetőktől is megválnak. Az IG Metall ezt élesen vitatja, Neugebauer szerint az elbocsátások által fenyegetett alkalmazottak 75 százaléka az IG Metall által kialkudott bértarifa-megállapodás alá eső technikus vagy adminisztratív dolgozó.

Peter Löescher megtette az első lépést a leépítés felé
Peter Löescher megtette az első lépést a leépítés felé
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.